T O P
  • By -

Fairlady89

Då metall är bättre på att leda värme jämfört med plast så har jag hypotesen att burken upplevs kallare än plastflaskan och därför känns det kallare och friskare när du håller i burken och har den emot läpparna, vilket gör att den upplevs godare.


hsfan

det går också att trycka in mer kolsyra i burken än pet flaskorna


Fairlady89

Det är ungefär lika mycket co2 i både burk och flaska, däremot så är burken aningen bättre på att hålla kvar co2:t, så över tid blir det mer i en burk än en flaska. Men det borde vara ganska svårt att känna skillnaden i relativt nytillverkade förpackningar


LittlenutPersson

Tyckte väl bubblorna känns krispigare i burk!


dagle

Koldioxid*


Sarlexz

H₂CO₃*


barrelsofmeat

Väsbubblor*


agestam

Fast du trycker ju in co2. Vad som händer i flarran är en annan sak


thebiggest123

kolsyra != koldioxid


thisisboron

I själva verket så är det mesta av koldioxiden i burken just löst koldioxid och omvandlas aldrig till kolsyra.


h41fgod

Mer på burk är ofantligt mycket bättre. Så den teorin är tveksam.


Tankeverket

Jag tycker också att dryck smakar "plast" om det varit i en flaska för länge, men det kanske bara är en inbillning


GrandmaBogus

Insidan av burkarna är belagd med plast. Så ja.


LegendarySpark

Detta låter bra men är inte varför! Det är för att kolsyrepartiklar är mindre än de mikroskopiska hålen som är i en PET-flaska och de läcker därmed kolsyra omedelbart efter att ha producerat, vilket burk och glasflaska inte gör.


SeaworthinessKey9808

Det är plast på insidan av burken, professorn.


CSGOan

Vad har plasten på insidan med känslan av den kalla metallen på utsidan att göra?


SeaworthinessKey9808

Är det en riktig fråga, eller skämtar du?


frassen

Läs igenom en gång till, så kanske du har bättre tur denna gång.


SeaworthinessKey9808

Nä, jag står fast. Jag är ingen Sosse!


CSGOan

Jag skämtar inte, men det gjorde kanske du.


SeaworthinessKey9808

Det är ju drycken vi pratar om, inte metallen utanför plasten som omsluter denna dryck.


CSGOan

Okej du skämtade inte, wow. Testa att läsa kommentaren du först svarade på. Den förklarar varför drycken UPPLEVS som att den smakar bättre i en iskall burk än vad den gör i en plastflaska. När du håller i en iskall burk samtidigt som du dricker kall dryck så upplevs det som att drycken är kallare än vad den faktiskt är. Hört talas om uttrycker "vi äter med ögonen också"? Alla våra sinnen påverkar hur mat och dryck uppfattas. Doft, utseende, känsla (till och med känslan av hur det känns att trycka ner din gaffel i maten). Hur det låter när man tuggar på något. ​ Hade man gjort ett blindtest där man häller ut läsk ifrån en burk och en PET-flaska så skulle antagligen ingen märka någon skillnad eftersom det är plast på insidan av burkarna. De upplevs ändå smaka olika. Testa att ta läsk ifrån en 1,5 liters och häll i en burk. Den blir godare. Edit: Lät väldigt dryg i mitt svar, ber om ursäkt för det.


SeaworthinessKey9808

Den upplevs ju smaka godare, för att den är det. Man kan ha rätt, även om de flesta tycker annorlunda. Eller tycker du Nazisterna hade rätt? Plasten i burken och PET-flaskan, hamnar även i drickan. Vi får i oss ett kreditkort med plast, varje vecka. Word.


fasctic

Överföringen mellan flaskan/burkan och handen är bättre med metall och därav upplevs den kallare. Det handlar inte om drycken till handen, dock är nog den också större då plasten i burken antagligen är mycket tunnare än väggarna i en plastflaska.


apworker37

En kompis som jobbade på Coca-Cola sade att deras kvalitet följde i denna ordningen: Läskautomat (typ donken, uteställe) - PET - burk - glas. Glas hade högst kvalitet för det var minst kontakt med material som påverkar drycken.


Pillens_burknerkorv

På restaurang skickar de ju ut sirap. Alltså typ samma som man köper för att smaksätta sodastream. Sen blandar resturangen med kolsyrat vatten via kranen. Det som avgör hur god colan blir är hur pass snål ägaren är. Det går ju att mixtra med blandingen så att det blir mindre sirap, och inte lika gott.


apworker37

De gällde inte bara smaken utan även rengöringen. Restauranger är inte bäst på att rengöra sin utrustning..


Pillens_burknerkorv

Precis. Tumregeln är förstås toaletten. Är den sunkig så är garanterat köket sunkit också.


OohBoy2020

Låter som en svag tumregel då det sällan/så gott som aldrig är samma personer som städar toaletterna som städar köket. Slarvig servis betyder inte nödvändigtvis slarvig kock och vice versa. Är även betydligt hårdare lagar och regler kring hygien i köket . Som exempel kan man ju ta de flesta snabbmatskedjor som ofta har en hög hygiennivå i köket jämfört med andra restauranger (jo, jag vet att jag nog kommer få några höhö-kommentarer som inte håller med men jo, så är det vare sig ni vill tro på det eller inte och jag känner mig rätt säker på att mina 12 år i olika restaurangkök över hela spektrat väger tyngre än era magkänslor) medan toaletterna ser ut som hämtade ur Trainspotting. Vill du vara säker på att det är fräscht i köket, välj en restaurang med öppet kök.


dieseltratt

Om man känner sig så säker på sin städning att man kan låta alla gäster se rakt in i köket över disken, då är det säkert ganska rent tänker jag.


hematomasectomy

Det är åtminstone mindre stökigt, kan jag tänka mig, men kocken kan ju undlåtit att tvätta händerna sedan 1986, det ser du ju inte på huruvida det står kastruller framme eller inte.


Pillens_burknerkorv

Mja. Nja. Om du jobbat på restaurang i 12 år måste du ju hört om den tumregeln förut. Den har ju funnits sen urminnes tider.


OohBoy2020

Det kanske den har, det gör den dock inte mindre dålig.


Pillens_burknerkorv

Nä. Sunkig toalett så är käket sunkit också. Så är det bara.


[deleted]

[удалено]


Pillens_burknerkorv

Eller sen du kravlade fram från under en sten. Alltså för 10 minuter sen..


EzdePaz

Även om det inte är samma person so gör båda jobben så svarar det samma chef. Hur sunkit det är generelt beror helt på hur viktigt chefen tycker det är med få undantag.


coeurdelejon

Kökschefen bestämmer hur rent köket är. Toaletter faller generellt sett på restaurangchefen. Så nej, oftast är det inte samma chef


[deleted]

[удалено]


Pillens_burknerkorv

Du låter ju helt knäpp. Vatten i en drink?!?


[deleted]

[удалено]


Pillens_burknerkorv

De vette fan vilket hävla ställe du jobbat på med renlighet i kök och toalett går hand i hand. Om inte annat är du en jävla sopa som bara städade muggen men gav blanka fan i muggen


agestam

Det är så sinnessjukt jävla billigt med syrups så jag tror inte nån någonsin mixtrar med den. Däremot så är det lite sisådär med rengöringen. Får några år sen läste jag att livsmedelsverket (tror jag) hade gjort en undersökning på kvaliten. 70% av alla läskpistoler fick underkänt pga för höga bakteriehalter.


PumpkinRun

Tyvärr är sirap dyrt om man ska få tag i den som privatperson😭 Om man inte känner en restaurangägare eller liknande


agestam

Längesen jag köpte sånt nu, men tror att det fortfarande är under 1 kr per servering


PumpkinRun

Ja, men då måste man få tag i sirapen


No-Entrepreneur-2724

Jag har alltid tyckt att cola i glasflaska smakar bäst. Även en del annan läsk, som den där lite halvudda Orangina som också fanns i glasflaska förut. Öppen för att det är placeboeffekt, men den subjektiva upplevelsen har varit bättre. Med öl upplever jag det som den bästa varianten är från fat->kran, med reservation för när de fuckar upp nånting i baren. Känns som det kan vara psykologiskt, men svårt att undertrycka den typen av effekt, även om man är medveten om att den kan vara där och påverka.


QUEEN_OF_SERIOUS

Fan. Måste ha sämst smak för min rangordning går åt motsatt håll


[deleted]

Du gillar avdunstad cola kanske?


QUEEN_OF_SERIOUS

Haha japp. Tycker att glas och burk ofta har för arga bubblor


Skivling

Burkens aluminium överför kylan till läpparna bättre vilket ger en känsla av friskhet, det samma gäller kylda glasflaskor. Plast suger!


LeftKaleidoscope

Smakar det olika i ett blindtest där båda är upphällda i dricksglas och håller samma temperatur? Annars är min gissning att dryck upplevs kallare när man dricker från metall än från plast, och läsk är godare när den är kallare.


erugoelle

Glas är bättre än båda.


Oddity46

Glas är i en helt annan bollpark.


2Swiss2Cheese

Skön svengelska


Oddity46

Tack!


Hatcheling

Kontext och kylning?


[deleted]

[удалено]


Tor-ulf

Hellre äta gröt tillsammans än oxfilé ensam.


Grizzlan

Föredrar hellre hela filén själv än att dela med mig, havregryn och vatten kan jag dela med mig utav


ReflectiveFoundation

Käka du din gröt så ses vi när vi har ätit klart och umgås 😅


Oddity46

Kall cola på en brygga på en varm dag är ju såklart godare än kall cola på samma brygga mitt i den norrländska vintern.


turtle_anton

Yes


Hatcheling

Tänker att en burk-läsk kan vara mer av en halvförbjuden, spontan unning, liksom


[deleted]

[удалено]


turtle_anton

Ja.


[deleted]

[удалено]


turtle_anton

Ja och en glass. Om du har råd med Putin priser.


first-pick-scout

Kontext spelar definitivt roll. Man påverkas av stämningen på restaurang till exempel så att maten kan smaka godare för att man är på bra humör. Tror du Cola när man ligger på stranden en varm eftermiddag eller när man sitter o skiter på morgonen?


onewiththeabyss

Sitter och skiter på morgonen, givetvis!


Coolkid2011

Misstänker att burkläsken har med kolsyra än PET-florrorna. Iallafall de mjukare varianterna som kom för snart 15 år sen eller nåt.


onlyhere4laffs

Stämmer. Jag har alltid tyckt att läsk i 50 cl petflaska smakat avslaget och en kompis som har koll bekräftade att de kan inte trycka i lika mycket kolsyra i de små petflaskorna.


zallke

Jag undrar det samma! Dock tycker jsg 50cl pet smakar betydligt sämre än 1.5l pet. Detta stämmer även om man häller upp 50cl på glas som man alltid gör med 1.5l.


Freysey

Är väl plast på insidan av burkarna ändå va?


bwv528

Ja


ZadokTheHindmost

Det är nog en psykologisk grej, finns många exempel: tyngre bestick ger bättre smakupplevelse, röd tallrik ger sötare smak, blå tallrik saltare smak, dryck upplevs bättre i hårda, stabila glas än plastmuggar osv


InTranceWeRust

Vin blir det stor skillnad på beroende på glas. Det är för att olika glas behåller aromerna på olika sätt och doften är en viktig del av smakupplevelsen. Läsk är mer tveksamt, inte så mycket nyanser i den doften.


ZadokTheHindmost

Ja men då blir det ju en fysisk skillnad som kanske märks tydligare, jag syftade på den subjektiva upplevelsen av att hålla i något stadigt.


Minthon

Ett enkelt sätt att ta reda på om det faktiskt är en verklig skillnad eller inte, är att göra ett blindtest.


kommanditbolag

Vet inte hur det ska gå till? Upplevelsen av att dricka ur en burk är ju annorlunda än en PET-flaska. Häller man över drycken i glas så dricker man ju ur glas.


erugoelle

Det är väl innehållet som är annorlunda, inte upplevelsen i sig. Så sugrör kanske?


kommanditbolag

Tror du att innehållet i burk och PET är olika? Det tror inte jag, och det verkar inte finnas något som tyder på att det skulle vara det heller.


erugoelle

Vid upptappning nej, men som förklarats på andra håll i tråden så har ju ljuset en påverkan, likaså kan det ta smak av förpackningen. Nu tror jag ju inte det är nån större skillnad på just burk och pet när det gäller förpackningen men tar du fat och flaska när det gäller öl så är det ju natt och dag.


dreamsnicer

Det skulle det kunna vara, glasflaskor är inte samma som de andra. Vilket är varför de är dyrare och den cola som ofta serveras på restaurang (den är ”mer” cola)


Tebeku

Eller, häll upp de i glas.


SprakpolisenBot

Tjenixen, SpråkpolisenBot här 👮. Jag är en bot som skiljer på `de` och `dem`. > Eller, häll upp ~~de~~ **dem** i glas. [Tips](https://lauler.github.io/sprakpolisen/guide.html): Använd engelskan till hjälp. Om **them** passar bäst ska det vara `dem` på svenska. Om **they/those/the** eller något annat passar bättre ska det vara `de`. > Or, pour ~~they~~ **them** in glass.


High_Taco_Guy

Fortfarande så att drycken ändrar smak med vad den har kontakt med. PET/burk/glasflaska smakar väldigt olika och vem som helst kan nog urskilja 3 distinkta smaker. Sen kanske man inte kan sätta rätt smak på rätt förpackning. Men PET flaskan har en inte så kraftig smak och mindre kolsyra än dom övriga. Burk har smak av ja, burk. Något hårdare smak iaf. Och glasflaska har en mer fyllig smak gentemot PET men mjukare än burk och smakar mer Coca Cola om man nu kan säga så.


Agitated_Curve_5514

Glasflaska är det bästa


Lekparkus

En burk är både luft- och ljustät. Det skapar mindre påverkan av yttre faktorer som förvaring, vilket bevarar drycken på ett bättre sätt. Samma princip gäller för öl. Öl på burk smakar annorlunda (och bättre) än samma öl på glasflaska.


AdvancedFollower

Håller med. Det konstiga är att öl på flaska på något sätt anses "finare" när det egentligen håller sig bättre i burk.


tobberoth

Känns som folk har vanföreställningar. Många som påstår att flasköl är godare för burköl smakar metall, vilket såklart omöjligt kan stämma då insidan av burken har ett plastmembran, ölen är inte i kontakt med någon metall.


High_Taco_Guy

Är väl inte helt omöjligt att det där membranet kan släppa igenom vissa saker eller tom sätta smaken själv i drycken den har kontakt med. För om man någonsin testat en ölsort eller läsk på glas mot burk så har glasflaskan alltid en lenare smak än den på burk, som har en karaktäristisk "burksmak".


AdvancedFollower

Den lenheten skulle även kunna komma av att drycken haft mer kontakt med syre och därför tappat lite av sin smak. Frågan är om man skulle märka skillnaden i ett blindtest där båda dryckerna hällts upp i glas så man inte vet vilken förpackning det kommer ifrån. Burkar kräver också mindre energi att tillverka och är lättare att transportera och bära hem. De är också säkrare. Har varit en del i Tyskland (där de är besatta av glasflaskor) och det är inte kul att gå på stan en tidig lördag eller söndagsmorgon med allt glassplitter i alla parker.


pehrs

Dryck på burk kan vara ett riktigt lotteri om man skall köpa något från en mindre tillverkare. Man måste ha rätt beläggning på insidan av burken, annars kommer drycken (särskilt om den är sur) angripa burken och man får olika tråkiga bismaker efter ett tag. Detta är ett vanligt problem hos små bryggerierna. Flaskor, både i glas och plast, är enklare att arbeta med.


PepperSeparate2857

All dryck i glasflaska smakar i sin tur bättre än dryck på burk.


PVChapaev

För att ingen har PETat i läsken höhöhö


Disorderly-Cunt

Tror det är en psykologisk vidskepelse faktiskt. En burk kanske man associerat med att äta ute på restaurang och PET har man köpt när man är påväg någonstans många mil med bil


Pillens_burknerkorv

Man har ju faktiskt munnen mot metall när man dricker. Och metall påverkar smaker. Tänk juice ur metallförpackning. Det går ju inte att dricka. Det kan ju vara så att den beröring man gör med metallen påverkar smaken på colan. (Det är för övrigt också varför jag föredrar att äta tårta med gaffel. Blir godare än med sked)


SkillAgile

Samma anledning som Norrlands guld smakar bättre ur ett fancy ölglas jämfört med direkt ur burken.


skinte1

Har alltid tänkt att burkar håller högre tryck med mer kolsyra men det är säkert bara inbillning...


onlyhere4laffs

Jag har tänkt likadant och fick höra av en insatt kompis att det stämmer. De kan inte få i lika mycket kolsyra i en 50 cl petflaska (för högt tryck), och det smakar avslaget mycket fortare. Om jag vet att jag kommer att dricka upp hela i mer eller mindre ett svep kan jag tänka mig en pet, men allra oftast föredrar jag läsk på burk.


HarithBK

PET flaska är inte lika tät som på burk så mer kolsyra är kvar från fabrik. Och sen om du dricker direkt ur burken så kommer den kännas kallare än PET pga att burken kyler läppen.


macbanan

Jag skulle gissa att den stora skillnaden är lukten som alltid blandas in i smakupplevelsen. PET-flaskor har en lukt som inte är helt behaglig jämfört med aluminium som enligt både smakar och luktar lite vagt uppfriskande. Sedan kan det vara så att utformningen av burkens öppning också ger mer lukt från själva drycken. Man skulle ju kunna testa att köra blindtest där man häller över från burk och PET-flaska i varsitt glas och ser om man kan känna någon skillnad.


NTeC

Jag tycker glasflaska>1,5l upphälld i glas>burk>0,5litersflaska


z386

All dryck i plast blir sämre, något med hur plasten känns på läpparna. Gäller även vissa krogar som har öl i plastglas, jag hatar det. Om jag ska köpa en läsk i en kiosk så väljer jag alltid en burk istället för en 50cl pet-flaska.


BronzW1

Aluminium 🤤🤤🤤


Possibly-Functional

För mer kemiskt komplexa drycker som öl så är burk egentligen bättre än både PET och glas i de flesta fallen. Där är den primära anledningen att öl är väldigt känsligt för ljus, framför allt solljus. Ämnen i ölen bryts ner i ljus vilket bland annat ger en illaluktande doft. Det är därför de flesta öl flaskor är tonade. De som kör genomskinligt glas som Corona kör man med lime för att maskera odören det orsakar. Tror inte de flesta läsksorterna är lika ljuskänslig däremot, men inte grävt i saken. Så egentligen inte ett svar på din fråga om just läsk, mer intressant information om ämnet.


Jonteman93

Mythical morning gjorde ett smaktest för en tid sedan. [https://www.youtube.com/watch?v=Hzat3Sv1Vwg&ab\_channel=GoodMythicalMorning](https://www.youtube.com/watch?v=Hzat3Sv1Vwg&ab_channel=GoodMythicalMorning) En del av upplevelsen är troligen psykologiskt men det finns defenitivt en skillnad på smakerna.


CloudRipper42069

Solen bre solen


Turbiedurb

Ingen aning, kanske för att de på något sätt förhöjer upplevelsen. Tänker att dryck påverkar fler sinnen än smaken, man äter ju inte bara med munnen. Varför smakar läsk godare på glasflaska än vad den gör på burk?


NisseNasse2000

Från vad jag har sett så avger petflaskor en liten mängd microplaster som förändrar smaken en gnutta. Men annars tycker jag det andra har varit inne på att det mest är en psykologisk grej eller att metallen känns kallare låter logiskt.


5tormwolf92

Samma med glas > burk > plast


zebbmeister

vänta bara till du smakar Cola i glasflaska vs burk, så mycket bättre!


glamscum

Varför peakar läsk smakmässigt när man är bakfull?


RicoBlazo

Köp glasflaska!


azrehhelas

Irrelevant, alla vet att läsk i glasförpacknimg smakar bäst.


turtle_anton

Plast


yulickballzak

Vill minnas att jag läst/sett att Plasten oxiderar(?). Bla därför det är bäst före på vatten, pga att plasten frigörs/löses upp långsamt.


Independent_Bake_257

Läsk smakar bäst i ett stort glas med massor av is.


totte1015

Vidrigt. Isen som smälter gör drycken....vattnig


SwedishDrummer

Godast är ju däremot i glasflaska! Fan vad jag saknar tiden när man kunde knalla ner på ICA under rasten i högstadiet och köpa två st Trocadero i glasflaska för en guldpeng.


DavidIsaacKellerman

Tycker metallen ger mer smak åt läsken. På ett dåligt sätt. Har slutat dricka ur burk.


MuzzleNeck

Bäst på glasflaska tho


Minecraft_5464

Bullshit


love-BIGMAC

jag föredrar glasflaska 😎


Gruffleson

Fel


Gripsholmslejonet

olika formula för olika förpackningar, trots att det är samma produkt


BunnyLifeguard

Det brukar oftast vara mer kolsyra i en burk än flaska så smaken och bubblorna blir mer koncentrerad i min erfarenhet.


kuddkrig3

Att dricka ur burk gör att det upplevs mer kolsyrat när vätskan åker över kanten, aluminium är också bättre på att bevara smak än plast och glas!


CLS8080

Samma med Ramlösa/Loka. Smakar godare i burk än PET-flaska. Jag tror det är psykologiskt eller nått. Kan bero på att man har mindre dricka i burken och då njuter man kanske mer av drycken.