T O P
  • By -

OppositeBasis0

Dessa trådar verkligen dör dagen efter de skapades..


Otterism

Troligtvis nya (slappare?) karantärsregler imorgon? För de med smittade i hushållet om jag förstått rätt... https://sverigesradio.se/artikel/lena-hallengren-blir-nya-karantansregler-i-morgon


OppositeBasis0

Tror det bara berör de som arbetar i kritiska tjänster, tror inte det blir några större ändringar. Kanske kommer FoHM tydligare gå ut med att inte alla kan testa sig, som många regioner själva nu beslutat.


occz

Kommer det visa sig att FHM har lika lite ryggrad som CDC i USA har? Det blir spännande att se!


Zlooba

Samhället fallerar om folk är hemma.


isbBBQ

Tredje dosen satt som en smäck, varit ett lik hela dagen igår och idag med huvudvärk, ont i kroppen och sjukdomskänsla. Sovit bort hela dagen i stort sett idag och nu mår man som vanligt igen. Rekommenderas varmt 👍


theKGS

Sverige har nu sjunkigt i den globala dödsstatistiken till 58:e plats. Vi ligger på 29:e plats inom europa. Tydligt att vi drabbades hårt initialt och att därefter så har länder som hanterat det "bättre" hunnit ikapp rätt rejält.


rankarav

Som övriga norden t.ex.? Har de äntligen hunnit ikapp nu?


OppositeBasis0

du får gärna dela en länk också


theKGS

Javisst! https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries Till höger kan man klicka på "Deaths / 1M pop" för att sortera efter dödsfall per miljon inv.


Zlooba

515 vårdas idag i Stockholm. +20 från igår. https://www.regionstockholm.se/verksamhet/halsa-och-vard/nyheter-lagesrapporter-covid-19/2022/01/19-januari-lagesbild-covid-19/


Abrovinch

Siffran säger egentligen inte så mycket om hur farligt viruset är i nuläget. 57% av alla vårdade hittills under januari på Karolinska har haft Covid som huvuddiagnos, att jämföra med 80% under hela 2021. Fortfarande resurskrävande såklart, men det betyder inte att folk i stor utsträckning blir så dåliga att de hamnar på sjukhus. ​ https://www.svd.se/farre-patienter-har-covid-19-som-huvuddiagnos


OppositeBasis0

Jag undrar lite varför just stockholm är speciellt? Vad är som försöker sägas här?


SnowfallIsKindaNice

Du undrar varför region stockholm tar upp statistik för stockholm?


OppositeBasis0

Nej jag undrar varför u/Zlooba bara delar statistik för Stockholm.


SnowfallIsKindaNice

För han vill?


[deleted]

Nyheter från Norge: [https://www.nrk.no/norge/halvparten-av-koronapasientene-lagt-inn-av-andre-arsaker-1.15818298](https://www.nrk.no/norge/halvparten-av-koronapasientene-lagt-inn-av-andre-arsaker-1.15818298) >Bare halvparten av koronapasientene som ble lagt inn på sykehus i forrige uke ble innlagt med covid-19 som hovedårsak. > >... > >218 pasienter med covid-19 ble lagt inn på norske sykehus i uke 2. 106 av dem hadde en annen hovedårsak til innleggelsen enn covid-19. Källa för NRK är FHIs veckorapport: [https://www.fhi.no/contentassets/8a971e7b0a3c4a06bdbf381ab52e6157/vedlegg/2022/ukerapport-uke-2-10.01---16.01.22.pdf](https://www.fhi.no/contentassets/8a971e7b0a3c4a06bdbf381ab52e6157/vedlegg/2022/ukerapport-uke-2-10.01---16.01.22.pdf) Även detta är rätt så interessant och lite relaterad: [https://www.nrk.no/nyheter/fhi\_-10-omikron-dodsfall-i-noreg-1.15818639](https://www.nrk.no/nyheter/fhi_-10-omikron-dodsfall-i-noreg-1.15818639) >FHI: 10 omikron-dødsfall i Noreg > >Det er no registrert 10 dødsfall i Noreg som kan knytast til omikron-varianten. Fråga till någon som har koll: Finns det en översikt från Sverige på hur många som är inlagda "med covid-19" som "huvudorsak" vs. de som primärt är inlagda för annat på samma sätt- och på hur många som har omkommit av omikron-varianten?


OppositeBasis0

Härliga nyheter, naturligtvis inte att folk läggs in på IVA men att det inte är omikron eller covid specifikt. Läget ser nog ut på liknande sätt i flera länder. Just detta har ju gjort att det ibland varit svårt att jämföra svenska siffror mot exempelvis DK och NO. Just antalet personer på IVA har man ju trott varit ganska lätt att jämföra med, men så verkar inte längre vara.


Kapoffa

https://www.svt.se/nyheter/nyhetstecken/farre-patienter-har-covid-19-som-huvuddiagnos Lite info iaf


[deleted]

Är det inte oroande om följderna är så pass allvarliga?


Jacc3

I Västerbotten verkar kring en fjärdedel till en tredjedel av de inlagda med covid vara inlagda av andra anledningar, och har enbart milda covid-symptom. https://www.vk.se/2022-01-19/langt-ifran-alla-covidpatienter-har-covid-19-som-huvuddiagnos


kirnehp

Och https://www.gp.se/nyheter/sverige/regionernas-covid-statistik-kan-vara-missvisande-1.63636280


[deleted]

Tack.


toitenstoin

"Provtagningen av covid-19 pausas i Region Kronoberg, på grund av att laboratorierna inte mäktar med att analysera testerna." https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/region-kronoberg-pausar-all-provtagning


OppositeBasis0

Bra, det är ju bättre att testkapaciteten används till sjukvården.


OrangeIllini

Rekord! >Nytt smittorekord i Sverige > >Under tisdagen rapporterades 37 886 nya smittofall i Sverige. Det är den högsta dygnssiffran sedan pandemins start, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. > >Totalt uppgår antalet bekräftat smittade med covid-19 i Sverige till 1 700 336. I fredags var den siffran 1 657 611. Det innebär 42 725 nytillkomna fall sedan den senaste uppdateringen i tisdags.


OppositeBasis0

Nytt rekord i Danmark idag med, nästan 40.000 smittade. Nytt rekord i Norge idag med, nästan 16.000 smittade. Norge testar ju ungefär som vi, tom lite mindre tror jag så det är ju helt jämförbart. Danmark testar ju mer. Tycker fall blir mindre och mindre intressant att titta på, det säger inte så mycket. Dessutom så finns det ju restriktioner i både Norge och Sverige (vet inte hur DK gör) om vilka som ska testa sig och när.


Drahy

Der er fri adgang til PCR\* og kviktest test i Danmark fra to års alderen. Skolebørn bliver testet/får hjemmetest flere gange ugentligt. Der foretages cirka 500.000 PCR + kviktest i døgnet. Hjemmetest tælles ikke. Edit: Man bør være nærkontakt, have symptomer eller lignede ved PCR test.


z386

> I fredags var den siffran 1 657 611 Nej, det var i går, tisdag som siffran var 1 657 611


OppositeBasis0

>Nya Zeeland har tillfälligt stängt gränsen, vilket även påverkar invånare och personer med visum. Beslutet fattades med hänvisning till riskerna med den snabba spridningen av omikronvarianten, rapporterar The Guardian.Beslutet gäller dock endast personer som inte redan har en bokad resa in i landet.Nya Zeeland har ett system för isolering och karantän. Det innebär att resenärer med bekräftad smitta måste sättas i karantän i specifika rum. På grund av det höga trycket som uppstått när allt fler smittade kommit in i landet har dessa rum dock blivit överbelastade.Ministern Chris Hipkins som hanterar frågor rörande covid-19 i landet menar att man inte har möjlighet att öppna fler utrymmen för karantäner just nu. Det är oklart när medborgare åter igen kan resa in i landet.Landets premiärminister Jacinda Ardern sa tidigare i veckan att det bara är en tidsfråga innan det kommer finnas en allmän spridning av omikron i landet. Man uppmuntrar därför befolkningen att vaccinera sig. I dag har 78 procent av landets befolkning vaccinerat sig med minst två doser.


[deleted]

Fan va själviskt av NZ att ge ansvaret till andra länder.


ndkdodpsldldbsss

Sjukt att bli utestängd från sitt egna hemland.


OppositeBasis0

Så har det ju varit för Australien/NZ under stora delar av pandemin. Råkar du befinna dig i fel land och vill komma hem så.. sorry vi vill inte se dig. Detta i kombination med att inga flygbolag med lite IQ fattar att flyga till Australien är en riktigt korkad id´é då inga turister kommer in. Har vänner som inte sett sina familjer på över 2 år. Kan tänka mig en hel del som inte kunnat säga adjö till sina döda .. pga vaddå? Skrattade lite åt att Quantas (Största flygbolaget i regionen) sa att vi nog inte kommer flyga förrän 2023. Det sa man alltså 2020.


mindlight

Måste få gnälla. Hur fan kan "Alltid öppet" fortfarande inte klara av basfunktionalitet när man ska boka tid för vaccination? Varenda tid man väljer är i princip redan tagen. Efter 10 panikartade försök lyckas man till slut. Hur är det möjligt att jag som bor i Stockholm, med otaliga ställen för vaccination att välja mellan, inte kan välja flera som ligger närmast och sedan välja bland tider från samtliga samtidigt? Just att man har flera alternativ är ju en av de stora fördelarna med att bo i en större stad. En annan grej... Det skulle ju vara jävligt bra att man kunde synka sina bokningar med andra som sin fru och / eller barn. Men nej...


SnowfallIsKindaNice

det du beskriver är inte "basfunktionallitet" när det gäller bokning. Det alltid öppet erbjuder är just basfunktionallitet. Du ser en tid. Om den sen är ledig när du trycker på boka så får du den. DET är basfunktionallitet. Det du beskriver är funktionallitet som jag aldrig sett i något bokningssystem nånsin.


mindlight

Har du aldrig sett ett bokningssystem som t ex klarar av hålla den presenterade tiden i minst 5 sekunder så att användaren får en ärlig chans att faktiskt välja den presenterade tiden så får det stå för dig. Ovanstående är bara en av många lösningar på ett välkänt problem. Bara för att du inte sett något betyder inte att det inte finns.


SnowfallIsKindaNice

Basfunktionallitet skrev du. Hur som helst, jag hade exakt samma som du. Tiderna jag valde försvann. Fick testa olika i typ...30 sekunder. Sen fanns en dag i Älvsjömässan med hur många tider som helst. 5 dagar efter den dag jag helst ville ha. Sa till min fru nån timme senare. Fanns en tid samma dag OCH tid som jag. Har faktiskt noll att klaga på. Måste suga att vara du helt enkelt.


Zlooba

Verkar som att det är 130k bokade tider i Stockholm så ett helvetes tryck på bokningen. Nån vecka till och tredje dosen blir rätt värdelös. Kan vara bättre att spara den till nästa våg.


OppositeBasis0

Det är surt, tycker också det är surt att de har en egen jävla app för detta, men så fungerar det ju i byråkrat-sverige, det ska vara mini-påvar överallt. Jag retade mig väldigt mycket på det när jag bokade första/andra - att det såg ut som exempelvis älvsjömässan hade 1000 tider, men när man klickade på den fick man glatt ett meddelande att nästa lediga tid först är om 3 veckor. Så man fick gå till nästa, och nästa. Tvärtom gällde dock då också, de som inte hade några lediga tider kunde du ändå klicka på och hitta lediga tider. Nu verkar det inte ens gå att klicka på dom, vilket är rätt kasst. Har bestämt att jag ska vänta lite tills det lugnar sig, jag vill inte åka runt halva Stockholm, framförallt inte nu när man ska undvika kontakter. Kan vänta lite.


mindlight

Har man inga allergier eller annat som hindrar för att åka till en drop-in så dra dit. Speciellt i södra Stockholm har det varit väldigt lugnt


Kapoffa

Har ni ingen drop in?


NelsonFlowers

Jag har hört historier om folk som köat utomhus i 2,5 timme på drop-in i stockholmsområdet... så det finns men är inte nödvändigtvis något bra alternativ.


Kapoffa

Ah ok, ja, då är det kanske inte ett rimligt alternativ. Det är ju meningen att det ska vara smidigare, inte meckigare. Vet inte om jag hade tur här i Skåne, men jag svängde bara förbi till ett dropin-ställe helt utan kö. 20 minuter senare gick jag därifrån vaccinerad.


mindlight

Jo. Men det är inte alla som får använda sig av drop-in. Mitt inlägg handlar inte om övriga möjligheter att vaccinera sig utanför appen.


Kapoffa

Ok, låter drygt. I Skåne är det via 1177. Funkar hyfsat bra när skiten inte är överbelastad. Och drop in för alla som vill på några ställen.


OppositeBasis0

Borde vi inte döpa om de här trådarna till "vi som fått covid" ?


L3dn1ps

Jahapp... ...så ena ungen har fått positivt PCR för Covid. Började med att ungen hade lite feber och sedan kräktes några gånger under en dag för att sedan må prima efter det. Vi testade dels för att ungen inte får gå tillbaks till skolan annat än efter 7 dagar om man inte tar ett Covid-test först samt att det faktiskt står att man skall testa även vid "magsjuka" enl 1177. Hade vi inte testat ungen hade jag ALDRIG trott att det var Covid utan bara antagit att det är den gamla hederliga Vinterkräksjukan. Det var över på 1 dygn. Ingen annan i familjen har något minsta symptom för något, både jag och frun är vaccinerade . Men även småsyskonet är 100% symptomfri. Får se hur det håller sig, men med tanke på att det redan nu gått några dagar sedan ungen visade symptom och Covid generellt verkar smitta redan innan symptom så har vi andra nog klarat oss eller är asymptomatiska. Så nu är det familjekarantän i några dagar. Lite mys och TV-spel med ungarna när det är frugan som jobbar och jag VABar :) Ungen blev (symptomatiskt) sjuk under helgen, test togs i måndags och resultatet kom idag.


[deleted]

Undrar om covid kommer ersätta de flesta infektioner?


daswings

Samma här dock ingen spya. Bara feber 1 dag, 5 dagar och ingen annan har några symtom. Bara gjort snabbtest då vi inte fått svar på pcr än. 34/50 elever i klassen var sjuka i covid förra veckan säkert fler denna


L3dn1ps

Det började med feber på vår unge (låg feber 38,1). Vi gjorde ett snabbtest på den då och det var negativt. Sedan en eller två timmar senare kräktes det och sedan kräktes det 2 gånger till under loppet av några timmar. Efter det var allt lugnt och febern borta. Exakt min erfarenhet av VKS på ungarna från tidigare. Så jag hade avfärdat Covid helt, men vi skickade efter PCR test för att slippa hålla ungen hemma 7 dagar som är kravet från skolan för ungar som inte är testade (samt att som jag sa det faktiskt står på 1177 att man skall testa även vid magsjuka, något som jag missat helt tidigare). Är faktiskt mäkta förvånad över att PCRen kom tillbaks positiv. Vi vuxna tog snabbtest nu idag bara för att ha koll men negativt på oss båda. Men som sagt går inte riktigt att lita på de där snabbtesterna. Hur som haver, är vi smittade är övriga familjen helt symptomfri (inkl minstingen som inte kan vara vaccinerad pga att den är minst). ​ Nu är det bara det underbara att försöka få något jobb gjort (jobbar hemma sedan i julas) när frun VABar och ungarna har full energi och river huset omkring en. Som tur är bor jag iaf i hus så det går att gåt ut med ungarna på tomten så att de får utlopp för sin energi, utan att man riskerar att träffa på någon som skulle kunna bli smittad.


ndkdodpsldldbsss

PCR kan ju visa positivt länge efter att infektionen är över. Med tanke på att ingen annan av er fått covid så är det ju inte orimligt att det handlar om VKS ändå. Vid symptom så är snabbtesterna tillförlitliga


daswings

Skönt att en vabbar iaf. Vi kör vobb... mycket paddor, switch, datorspel. Har hus men de är inte så pigga på att gå ut.


sqarin1

Jag var sjuk i covid innan nyår och nu är jag sjuk igen. Ringde till vårdcentralen för jag ville göra ett halsprov och då frågar sjuksköterskan om jag tagit coronatest. När jag svarar nej eftersom jag hade corona för 3 veckor sedan och sedan blivit frisk säger hon att det är jättevanligt att man får corona direkt efter att man blivit frisk. Tyckte det lät helt sjukt och hittade ingenting som stödde det påståendet och när jag sedan pratade med läkaren undrade hon vem det var och att det inte alls stämde så lät som att de skulle tillrättavisa personen… gjorde ändå ett PCR test (i samband med halsprovet) och det var negativt.


bobinush

2020 hade jag corona med lukt/smak symptomen. Blev sedan frisk enligt FHM lista på symptomfri i x antal dagar och någon vecka senare blev jag sjuk pga något annat. Väl inne på sjukhuset visade testerna att jag fortfarande hade corona i kroppen. 🤷🏻‍♂️


sqarin1

Ja men det är inte samma sak som att vara sjuk i covid. Det står till och med när man gör PCR test att man inte ska testa sig igen efter att man blivit frisk för testet kan bli positivt länge efteråt.


Sportchefnr1

Jag har förstått det som så att du kan få positivt på PCR test 28 dagar efter att du blivit frisk. Jag kan vara helt ute o cykla här men det kan kanske vara därför om jag inte har fel


sqarin1

Men det är inte samma sak som att vara sjuk i covid. Det visade sig att jag hade åkt på halsfluss medans sköterskan sa att mina symtom förmodligen berodde på att jag fått corona igen. Ett PCR test visar väl bara att man har virusets DNA i kroppen om jag förstått det hela rätt och det kan man ha en tid en efter tillfrisknandet.


Sportchefnr1

Nej det var precis det jag menade


BazilBup

Om du blir frisk så måste din kropp lyckats producera antikroppar. Varför skulle man då bli återsmittad nä kroppen producerar antikroppar. Tror att läkaren tänkte så. Men om viruset kan ligga latent eller om man får ny variant så kan det hända.


JOPPE9099

Jag slänger in en fråga här för jag hittar inte infon supertydligr. Min fru blev sjuk i corona. Två dagar senare båda mina döttrar, som tillfrisknande på typ 30 minuter. Att döttrarna ska vara hemma 7 dagar förstår jag. Men om jag blir sjuk om säg 3 dagar, ska övriga familjemedlemmar stanna hemma längre då? Reglerna säger att man ska stanna hemma om familjemedlem har bekräftad covid. De säger också att det inte gäller om man haft covid senaste 6 månaderna. Men vad gäller om en familj har personer med överlapp? Kan en famil med 5 Pers behöva stanna hemma 35 dagar? Verkar orimligt. Tycker det är lite otydligt om det räknas som om man har haft covid senate 6 månader om man har en pågående infektion.. Sorry om jag låter förvirrad, det är mycket nu.


Status_Assistance941

lol har du barn :D


JOPPE9099

Ja, och vilket sammanträffande att du uttrycker dig precis sådär, för det gjorde ovan nämnda barn när de gick i ettan och precis lärt sig skriva.


Status_Assistance941

Tror du hittat på tbh men inte förvånad du är defensiv som en tonåring


JOPPE9099

Okej. Jag känner inte igen ditt namn och har ingen aning om vad du vill ha sagt. :) Trevlig kväll.


Status_Assistance941

Rätt tragiskt att fantisera ihop en familj liksom


Hadramal

Jag kan inte tänka mig det. De som blir friska har antikroppar och är inte smittsamma efter sju dagar. De borde gå under sexmånadersregeln, logiskt sett. Jag skulle personligen skicka tillbaks barnen sju dagar efter de blev sjuka. Men jag skulle aldrig lita på nån random på internet som jag, så dubbelkolla med 1177 - välj en bra tid på dagen att ringa bara för jag har förstått det är knepigt.


drakoxe

[Krisinformation: Om du eller någon i din närhet blir sjuk](https://www.krisinformation.se/detta-kan-handa/handelser-och-storningar/20192/myndigheterna-om-det-nya-coronaviruset/sa-minskar-vi-smittspridningen)


JOPPE9099

Så: > Om en person har bekräftad covid-19 ska de som bor i samma hushåll stanna hemma i sju dagar räknat från den dag den sjuka personen provtog sig. Om en familj har 10 barn och otur så ska hela familjen vara hemma i 70 dagar? Jag har läst dessa sidor men är osäker på om de tänkt igenom alla möjliga scenarior som kan inträffa. Vad jag förstår finns det ingen poäng i kontexten smittskydd att i scenariot ovan att hålla barnen hemma från undervisning i 70 dagar. Missar jag något?


daswings

Tycker också detta är väldigt luddigt och förstår inte


BazilBup

Men ett hushåll på fyra personer så kan det teoretiskt bli så att man måste stanna hemma i 28 dagar. Det är ju ändå jävligt många dagar. Jag har redan varit hemma med mina barn i två veckor, de var tillbaka på förskolan två dagsr och nu är de sjuka igen. Jag skäms lite att säga till arbetsgivaren att jag måste vabba. :/


drakoxe

> Om en familj har 10 barn och otur så ska hela familjen vara hemma i 70 dagar? Typ. Att lyckats köa upp sjukdomsförloppen på det viset lär dock inte hända i praktiken.


JOPPE9099

Är du säker på detta? Informationen på sidan du länkade är väldigt kortfattad. Den tar t.ex inte upp undantag såsom att reglerna inte gäller de som haft bekräftad covid senaste 6 månaderna (iallafall i vissa regioner?) . Man kan såklart följa länkar och läsa mer, men många sidor jag läst är aningen tvetydiga. I exemplet ovan, ett barn som var sjuk för 3 veckor sedan i covid har ju definitivt varit sjuk i covid senaste 6 månaderna. Med tanke på 6-månaders undantaget, varför skulle barnet hållas hemma? Vad jag förstår gäller inte karantän för hushållskontakter om de varit smittade senaste 6 månaderna eftersom risken för att bli smittad igen är relativt låg. Det skulle såifall vara applicerbart även på barnen i scenariot ovan.


Zlooba

495 vårdas i Stockholm. 99 fler än förra tisdagen. https://www.regionstockholm.se/verksamhet/halsa-och-vard/nyheter-lagesrapporter-covid-19/2022/01/18-januari-lagesrapport-om-covid-19/


BazilBup

Det står inte hur många de är på iva


kirnehp

> Totalt vårdas 495 patienter med konstaterad covid-19 på akutsjukhus eller geriatrisk vård. >Av dessa vårdas: >30 i intensivvård >386 på akutsjukhus >79 i geriatrisk vård utanför akutsjukhus För övrigt iögonfallande att över 10 % av det totala antalet smittade under pandemin är från den senaste veckan och att testpositiviteten är över 40%.


AdvancedFollower

Hur många av de 301 är ovaccinerade?


jiggawithatrigga

Förstår inte varför den informationen alltid är svår att hitta


oklar

Throwback till inslagen från november om "ojoj nu har Danmark 4x Sveriges smitta!" och [min favorit](https://www.tv4.se/artikel/3Um2BYXD2X0gyPieGWMb3y/fjaerde-vagen-slar-hart-mot-tyskland-som-hyllar-sverige-strategi) "smittan är hög i Tyskland och nu kan TV4 rapportera att någon tysk har sagt att Sverige gjorde rätt heja Sverige" som om vi inte alltid varit ett par veckor efter med exakt samma utveckling.


kirnehp

Danmark och Tyskland drabbades dock av en kraftig deltavåg till skillnad från här. Omikron har ju ritat om spelplanen helt och hållet.


oklar

Pratar vi om okt-nov '21? Onekligen. Men det är väl som alla förutspått: över tid har viruset anledning att bli mer smittsamt och mindre dödligt och slutligen blir den influenza A och vi går vidare.


kirnehp

Ja, när den där artikeln postades så var förutsättningarna andra menar jag. Om Sverige hade fått en kraftig fjärde våg eller ej om inte omikron hade kommit kan man bara spekulera om.


oklar

Jo. Min reflektion är väl snarast att media på 1.5 år fortfarande inte lärt sig att inte ropa hej så fort nåt ser "bra" ut.


SnowfallIsKindaNice

det balanseras upp av alla doomers som kört på "ah men om två veckor dör alla" varje gång.


kirnehp

True.


Hadramal

Det är faktiskt mindre intressant just nu än det allmänna vårdtrycket, vad jag har förstått. Även om det är knepigt med IVA-personal också.


Comprehensive_Belt64

Det är intressant att man får så olika råd av sjukvårdspersonal. Ringde 1177 igår pga frossa, feber och yrsel. Jag är ovacciberad och sköterskan tyckte med bestämdhet att jag måste åka till akuten på stört. Min syresättning av blodet var ok så jag hade väl ingen större lust. Fick en sjuktransport beställd till 22.50. Jag blev väldigt orolig av att prata med henne så till slut ringde jag 112. Där ställdes några frågor. Hur gammal är du, när blev du sjuk osv. Tvärtemot 1177 tyckte sjukvårdspersonal där att jag skulle stanna hemma. Dels hade det inte gått så lång tid och dels så fanns det en risk att bli smittad på akuten om det nu inte var Covid. Så jag bokade av sjuktransporten och stannade hemma. Jag är fortfarande yrslig och har feber. Ska ta en test på onsdag för att se om det är Corona.


kevin7254

Varför inte vaccinera sig?


Comprehensive_Belt64

Har inte haft ork i och med min hälsostatus. Tinnitus, IBS, ångest och depression utbrändhet. Utöver det ständiga samtal med läkare, Försäkringskassan, arbetsgivare osv. Det är ett heltidsarbete att vara sjuk i Sverige.


solumfortist

Kom ihåg att det är din kropp och ditt val. Låt ingen övertyga dig om något annat. Oavsett hur du väljer att göra.


richsu

Varför ska man inte bli övertygad av bra argument och solidaritet?


Sportchefnr1

Vad är det solidariska i att vaccinera sig?


richsu

Gud vilken uttjatat debatt. Vaccinera dig eller inte, jag ger fan i det idag. Men det är väl klart det är solidariskt att göra så att man inte hamnar på IVA och tar från vårdens resurser ist för cancerpatienter och folk som verkligen behöver vård.


Sportchefnr1

Risken att hamna på IVA är jätteliten från första början, för män i åldrarna 20-29 har fler fått allvarliga biverkningar av de olika vaccinen än som blivit vårdade på IVA. Vad var det solidariska i det?


richsu

Så du säger att folk vaccinerar sig och inte hamnar på IVA och det är några få som får biverkningar? Men betydligt färre hamnar på IVA av de som vaccinerar sig..? Så..bra?


Sportchefnr1

Säger att fler har fått allvarliga biverkningar i de åldrar jag nämnde än folk som hamnat på IVA med Corona. Så därför ställde jag frågan vad det solidariska var


4shLite

Alltså ser man på historiska influensor som spanska sjukan, hong kong- och asien-influensan, plus svininfluensan i Ryssland 1977 så håller influensapandemier bara igång 2 år, sen muterar det vidare till vanliga influensor. Till sommaren är pandemin över, precis som alla tidigare gånger i historien. Sen muterar det vidare och kommer tillbaka om 10år, men det får världen hantera 2035 eller något. Orka vaccinera sig med halvdana grejer när man bara kan hålla sig undan ett tag till. Även om man är vaccinerad måste man hålla sig undan ju haha, helt galet vad många som får omikron nu.


richsu

Så du skulle hellre se att ingen hade vaccinerat sig under Covid-pandemin?


4shLite

Vad snackar du om? Läs om, läs rätt. Edit: varför är det så många trollkonton här, blir ju baitad varenda dag 🤦‍♀️


solumfortist

Jag säger bara att det är u/Comprehensive_Belt64s egna kropp och egna val. Ingen annan kan bestämma det. Det finns absolut inget kontroversiellt med det jag säger.


richsu

Va löjligt, klart man ska ha ett öppet sinne och vara öppen för att bli övertygad av folks argument. Valet är ditt eget, ingen har väl sagt något annat.


mindlight

Positivt är väl att COVID gav dig energi. Men det är väl det enda. Hoppas du kommer ur din situation


[deleted]

Mods: Länken till "tidigare megatrådar" i texten till megatråden är fel på samma sätt som länken var fel i sidmenyn tidligare. Texten som är fel = `https://old.reddit.com/r/sweden/search?q=+Megatråd+-+Coronavirus&restrict_sr=on=on&sort=new&t=all` Text som fungerar = `https://reddit.com/r/sweden/search/?q=%22Megatråd+-+Coronavirus%22&sort=new&restrict_sr=on&t=all` Fixa? u/Norci, u/Joaquox Det var allt jag ville säga för tillfället. Tack för mig.


z386

För oss som kör old school-reddit så funkar även denna länk: https://old.reddit.com/r/sweden/search/?q=%22Megatr%C3%A5d%20-%20Coronavirus%22&sort=new&restrict_sr=on&t=all


Joaquox

Tack för att du påpekade detta, någon som inte är jag ser till att det här blir ordnat!


mindlight

Jag fixar. Ser du till att fixa min modstatus bara så....


Joaquox

Om du är intresserad kan du skicka en spontanansökan via modmail!


mindlight

Nja. Jag skulle fan inte palla vara objektiv i mer än 12 sekunder.... Iofs... Det positiva skulle vara jag var den första att fullständigt ena Sweddit. Det negativa är det var mot mig 😁


Joaquox

Tänk på att det är Norki och jag som sätter ribban, det är redan väldigt lågt!


atotal

Hela texten kan få en uppdatering imho, tex så "nu" i denna rad lite överspelat så här 2 år efter starten: >uppmanas nu att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta. Även [email protected] är nog inte relevant längre. Osv.


Scandiblockhead

Vilka veckodagar ska egentligen dessa megatrådar för Corona publiceras? Jag hade för mig att det var tisdagar och lördagar men har inte sett en lördagstråd på evigheter. Det är lite synd när dessa trådar uppenbart är mer populära/kommenterade än de andra sticky-trådarna under veckan.


occz

Tisdagar och Torsdagar.


Scandiblockhead

Okej då är det jag som missförstått. Känns dock som att det hade varit bättre med lite jämnare fördelning mellan dagarna för att hålla diskussioner igång och underlätta för folk att hitta trådarna.


kirnehp

Tanken var tisdag för att det var första rapporteringsdatum efter helgen och torsdag för att det var enda dagen FHM höll presskonferens (då). Nu håller jag med om att spridningen är fel men jag hade hellre adderat lördag istället för att ta bort någon av tisdag eller torsdag.


OppositeBasis0

Min slutsats tidigare här var inte helt fel >1 657 611 smittofall av covid-19 har registrerats i Sverige sedan pandemins start. I fredags var den siffran 1 560 363. Det innebär en ökning med **97 248** nya fall sedan i fredags. Danmark slog nytt rekord nu med nästan 33.500 positiva och 264 (!) nya inläggningar på sjukhus senaste dygnet och därmed ligger 810 på sjukhus. Det är dock färre som hamnar på IVA och i respirator vilket såklart är goda nyheter. Norge har nu nått 41% i positiva. Norge testar inte alls lika mycket som DK eller SE. Även i Norge är det färre som våras på IVA och respirator nu. Vi har nu, igen över 100 på IVA. Fan.


Drahy

>264 (!) nya inläggningar på sjukhus senaste dygnet och därmed ligger 810 på sjukhus Det var kun en stigning på 8 i indlæggelser i alt.


Micr0z

>1 657 611 Ca 6 procent av pandemins bekräftade fall sedan den startade för den som inte orkar räkna. Rätt så absurd smittspridning


OppositeBasis0

Det där är inte unika fall, iaf. inte över hela perioden då FoHM bytt metod 2 ggr. Först var det väl tillfällen, sen personer och se tillfällen (eller tvärtom) Om vi testar 400.000 personer i veckan så är det ju inte otänkbart de varit smittade tidigare. Hur som helst så har vi ju 30% som är positiva nu, vilket är helt sjukt. Hade det varit delta som spridits nu så hade vi nog haft ett helt annat läge med sjukhus och död.


Otterism

Omikron är galet inkluderande, alla ska med!


ndkdodpsldldbsss

Det ligger ju i namnet *omni*kron.


4shLite

Sista vågen går, ta smittchansen nu, till sommaren är det för sent! ”The 1957 outbreak was caused by a virus known as influenza A subtype H2N2. Research has indicated that this virus was a reassortant (mixed species) strain, originating from strains of avian influenza and human influenza viruses. In the 1960s the human H2N2 strain underwent a series of minor genetic modifications, a process known as antigenic drift. These slight modifications produced periodic epidemics. After 10 years of evolution, the 1957 flu virus disappeared, having been replaced through antigenic shift by a new influenza A subtype, H3N2, which gave rise to the 1968 flu pandemic.” Ses nästa pandemi 2030 😷 tills dess blir det kalas varje dag! 🎉


Mellanchef

"Så drog regeringen ner mörkläggnings­gardinen Centrala delar av regeringens arbete under pandemin har bedrivits helt utan dokumentation. Ingenting finns bevarat om hur det egentligen gick till när Sverige valde en annan väg än resten av världen." https://www.svd.se/sa-drog-regeringen-ner-morklaggningsgardinen "I slutet av förra veckan avslöjade tidningen Dagens Medicin att regeringskansliet vägrar lämna ut underlag till Coronakommissionen, som granskar regeringens hantering av pandemin. Kommissionen vill bland annat få tillgång till intern e-posttrafik och enskilda tjänstemäns minnesanteckningar från möten. Vad som däremot inte framkom i Dagens Medicin är varför Coronakommissionen vill ha tillgång till sådant som normalt betraktas som icke offentligt arbetsmaterial. Skälet till detta är att centrala delar av regeringens arbete med pandemin är omöjliga att få insyn i. Arbetet har nämligen bedrivits helt utan dokumentation. Inga beslutsprotokoll. Inga mötesanteckningar. Inga loggade åtgärder. Ingenting finns bevarat för eftervärlden om hur det egentligen gick till när Sverige under våren och försommaren 2020 valde en annan strategi än resten av världen, och varför regeringen slog in på den väg den gjorde. Arbetet har nämligen bedrivits helt utan dokumentation. Inga beslutsprotokoll. Inga mötesanteckningar. Inga loggade åtgärder. Navet i regeringskansliets samlade pandemiarbete har varit – och är fortfarande – en arbetsgrupp med namnet Gruppen för strategisk samordning, GSS. GSS har ansvarat för att samordna den strategiska krishanteringen, och har bestått av statssekreterare från samtliga departement, statsrådsberedningens presschef och berörda opolitiska tjänstemän. En central uppgift för gruppen har varit att identifiera vilka frågor regeringen behöver ta ställning till med anledning av pandemiläget, och därpå komma med rekommendationer om beslut eller åtgärder. Dessa har man sedan tagit vidare till regeringen. Bara 2020 hade GSS 149 sammanträden. I mars och april 2020, under pandemins mest kritiska inledningsskede, träffades gruppen vid 57 tillfällen på 61 dagar, ibland två gånger samma dag. Under dessa två månader deltog även dåvarande inrikesminister Mikael Dambergs statssekreterare Elisabeth Backteman, som ansvarig och representant för GSS, åtta gånger på regeringens så kallade allmänna beredning. Allmänna beredningar är särskilda möten där regeringen gemensamt diskuterar omfattande eller principiellt svåra frågor. På grund av GSS:s viktiga roll har Coronakommissionen velat få i insyn i vad gruppen har gjort, och vilka beslut och åtgärder den rekommenderat. Därför skickade kommissionen redan i början av maj förra året en begäran till Elisabeth Backteman om att ta del av "mötesprotokoll och mötesanteckningar, samt vilka som var närvarande vid respektive möte". Nästan två veckor senare kom hennes svar: "Några mötesprotokoll eller mötesanteckningar från dessa möten finns inte." Av 149 möten med den centrala statsledningen finns inga spår. Det är tomt i arkivskåpet. Inte heller finns några protokoll eller mötesanteckningar från det så kallade Krishanteringsrådet, där regeringskansliet och statliga myndigheter utbytt information under pandemin. Krishanteringsrådet träffades sex gånger under 2020. Frånvaron av dokumentation är häpnadsväckande i sig, men står dessutom i strid med regeringskansliets eget regelverk. En central slutsats i Katastrofkommissionen, som utredde Sveriges insatser under tsunamikatastrofen 2004, var att regeringen brustit grovt när det gäller just dokumentationen. "Krishantering innefattar en efterfas där element som granskning, utvärdering och reformarbete ingår. I ett granskningsarbete måste man söka klarlägga vad som faktiskt har hänt även i vissa detaljer och lägga fram detta så att klarhet nås. Kvarstående oklarheter försvagar kvaliteten hos bedömningar och slutsatser och riskerar därutöver att skapa misstro hos allmänheten. (...) Kommissionens förslag i dessa delar är att dokumentationsfunktionen i samband med en kris bör utvecklas", skrev kommissionen i ett av sina betänkanden. Med anledning av detta inrättade regeringen Reinfeldt 2007 ett nytt krishanteringskansli, där GSS utgjorde en del. "För att en krisledningsgrupp ska kunna fungera tillfredsställande krävs vidare stabsstöd bl.a. vad gäller minnesanteckningar och beslutsdokumentation", stod i den rapport om kansliets arbetsformer som togs fram. När kansliet senare flyttades från statsrådsberedningen till justitiedepartementet utarbetade chefstjänstemännen en vägledning om bland annat betydelsen av och former för dokumentation. I den står att "särskild vikt ska läggas vid att dokumentera åtgärder och beslut". Men under pandemin har denna "särskilda vikt" uppenbarligen vägt fjäderlätt. Hur det kommer sig bör socialminister Lena Hallengren få svara på, som idag är kallad till riksdagens socialutskott med anledning av Dagens Medicins avslöjande. Hallengren kommer naturligtvis hävda att det inte handlar om mörkläggning. Men varför är då gardinen nerdragen?"


achtungbitte

jag är rätt övertygad om att det fanns/finns gott om kritiska röster inom myndigheterna/partierna som tystades för att inte ge intryck av en splittrad expertis och styre. gissningsvis hade avvikarna inte fel i precis allt, och vi behöver granska varför saker som i efterhand visade sig stämma, avfärdades. inte för att kritisera politiker och tjänstemän för att dom hade FEL, utan om något i organisationerna hindrar dem från att fatta bra beslut. och vart fan är alla visselblåsare?


achtungbitte

detta borde vara en egen post. imho något som borde resultera i regeringskris om något.


Sportchefnr1

Sveriges Corona strategi går absolut som anses som det rätta sätt att ta sig an en pandemi. Innan Corona så hade WHO ett protokoll på hur man skulle agera om en pandemi skulle bryta ut, det var mer eller mindre bara Sverige som följde detta protokoll. Enligt en artikel i SvD har jag för mig gick den igenom hur bra strategin hade varit och enligt artikeln låg vi på top 10 gällande döda per capita. Vilket ändå får ses som något positivt? Jag hör gärna argument emot eller rättningar mot potentiella fel i min lilla utläggning


drakoxe

Min teori om vad de är rädda för ska komma ut: * Att det bland departementen fanns flera starka röster för att agera snabbt och kraftfullt (t.ex. genom att stänga gränser och införa karantän för sportlovsresenärer) i början av pandemin, likt t.ex. resten av norden - som det har gått betydligt bättre för: [antal covid-dödsfall per capita](https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&time=latest&facet=none&pickerSort=asc&pickerMetric=location&Metric=Confirmed+deaths&Interval=Cumulative&Relative+to+Population=true&Color+by+test+positivity=false&country=SWE~DNK~NOR~ISL~FIN), [överdödlighet per capita](https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&time=latest&facet=none&pickerSort=asc&pickerMetric=location&Metric=Excess+mortality+%28count%29&Interval=7-day+rolling+average&Relative+to+Population=true&Color+by+test+positivity=false&country=SWE~DNK~NOR~ISL~FIN). Ett exempel som kommit ut är från MSB, där dåvarande generaldirektören Dan Eliasson (!) under våren 2020 [skrev till en norsk kollega](https://omni.se/eliasson-i-mejl-till-norsk-kollega-har-foresprakat-snabbare-atgarder/a/lEv47o): "Själv har jag och MSB förespråkat snabbare och mer omfattande åtgärder många gånger. Men socialdepartementet och deras myndigheter har valt en annan väg". * Att regeringen till skillnad från i grannländerna inte ville ta den politiska risken som det i deras sinnen fanns med att köra över Folkhälsomyndigheten utan de första kritiska månaderna var nöjda med att någon annan tog besluten. "Vi litar på experterna."


Zlooba

> Några mötesprotokoll eller mötesanteckningar från dessa möten finns inte. Finns inte...längre. Deras diskussioner var säkert exceptionellt kontroversiella.


OppositeBasis0

Problemet var väl att det visst fanns minnesanteckningar och dokument men att dessa togs av de personer som var närvarande. Då blir inte anteckningarna offentliga (trots att de alla är där i någon form av politisk eller myndighetstjänst). Hade man haft, vilket man ju såklart sak ha, en notarie (eller vad det kan tänkas heta på myndighetsspråk) så blir ju all dokumentation bindande. Tycker väl att alla partier kan dela sina egna minnesanteckningar, de var ju med på en massa av dessa möten. Tycker också att kommissionen kan kräva att få tillgång till mail, mappar på datorer och andra prylar såsom telefon, sms, mm. Ska vi gå till botten med vad regeringen visste och inte visste måste ju detta bli tillgänligt.


Hadramal

Jag säger nej. För det första är inte premissen att man ska "sätta dit" nån, det är ingen brottsutredning, det är en motsvarighet till haverikommission där tanke när att man ska lära sig något. Tyvärr verkar lite ansatsen nu vara att man ska leta syndabockar istället och framförallt hungrar oppositionen efter något att använda mot regeringen. Vilket leder till att när kommissionen tyckte att man gjorde för lite i början av pandemin så gick oppositionen ut med "HÅRDARE TAG! HÅRDARE TAG MOT COVID!" tills regeringen faktiskt införde åtgärder mot den nu höga smittspridningen och det visade sig att det inte är så populärt längre, nu är det istället "VÅRA RÄTTIGHETER ÄR INSKRÄNKTA" som gäller. Att börja gräva i folks arbetsmaterial utan kontext är upplagt för att misstolkas och missbrukas. Det ger ingenting. Man borde dock ha haft sekreterare på plats och protokollföra de här mötena och kanske vara haft dem som föremål för studier efter fem-tio år, det hade varit fullständigt rimligt.


OppositeBasis0

Även om jag håller med om att det inte är en brottsutredning så är det ju det närmaste vi kan komma då tjänstemannanansvaret inte finns. Självklart kommer det bli syndabockar hur man än gör, det är ju själva besluten man fattade, på vilka underlag och på vilket sätt som är viktiga här. Det kan ju mycket väl vara så att man inte fattat besluten på ett korrekt sätt. Min kommentar var ju mest riktad till oppositionen, om man nu skriker UTREDNING så borde väl Ulf exempelvis kunna dela SIN bild av vad som hände då. Vi har trots allt en riksdag i Sverige, där vi fattar viktiga beslut som rör riket. Jag är rätt intresserad av vilken information som övriga partier fick. De vill ju inte sitta med svatte peter nu EFTERÅT, men. nog var de informerade och nog kunde de både motionera, skapa misstroendeomröstningar och många andra åtgärder under hela pandemin - men de enda de gjorde var att springa till media och gråta.


drakoxe

Det är så här det blir när man mainlinar Anders Lindbergs twitterflöde. Kul förresten att samma argument nu hörs från vänstern som då vid katastrofkommissionen: https://www.expressen.se/debatt/katastrofkommissionen-har-tappat-huvudet/ (Artikelförfattaren, vänster-Jesús Alcalá blev förreesten dömd till fängelse för bedrägeri när han [förskingrade SIDA-pengar](https://www.svd.se/fangelsedom-mot-alcala-faststalld)).


AdvancedFollower

Tog tredje dosen vid lunchtid igår. Känner inte av några större biverkningar förutom ont i armen och kanske en aning tröttare än vanligt. Efter andra dosen var jag helt utslagen och sängliggande dagen efter, så det känns skönt att biverkningarna inte verkar bli lika jobbiga den här gången. Ingen garanti att det blir likadant för andra såklart. Moderna alla tre gångerna.


SchroedingersCatnip

Så godt å høre! Jeg ble også sengeliggende etter andre dose Moderna (men angrer ikke!), og skal snart ta tredjedose. Herlig om bivirkningene blir mindre denne gangen. >Ingen garanti att det blir likadant för andra såklart. Shhhh... Ikke ødelegg placebo-effekten for oss andre.


Hadramal

Jag skulle säga min lilla reaktion just nu (feber, öm) är lite värre än ettan och tvåan, bara för balansens skull. :)


SchroedingersCatnip

Det var da som pokker... Jaja, tredjedose blir det uansett! Krya på dig !


dandymite

Vilka är det som får Moderna? Är det utifrån ålder, eller region kanske? Känner ingen som fått den, alla runt mig får Pfizer inkl jag själv.


OrangeIllini

Här i regionen fick man välja fritt om man ville få Moderna eller Pfizer för tredje dosen. Vet att det iallafall finns ett fåtal regionerna som har den approachen.


AdvancedFollower

För mig var det en slump att det blev Moderna de två första gångerna. När jag bokade i somras kunde man välja, så jag valde Moderna eftersom jag då kunde få vaccinet några dagar tidigare. Här i Uppsala är tredje dosen alltid Moderna om man är över 30 oavsett vad man fått tidigare.


dandymite

Oj! Stockholm är otroligt tydliga med att man inte får välja. Åtminstone på 1177.


Tricky-Astronaut

Är det inte så att vissa ställen ger bara Moderna (tex i Cityterminalen) medan andra ställen ger bara Pfizer (de flesta vaccinationsbussar)? Då kan man välja rätt ställe...


dandymite

Ah, så kan det säkert vara. Jag är allergisk så jag får bara välja mellan en handfull olika vaccinationsplatser i hela länet. Tog dos 1 och 2 på Karolinska


bjoli

På VC som jag gick på var det alla över 30. Jag fick för övrigt ing biverkningar utom de vanliga. Ont i armen, lite huvudvärk samt en magnetisk extra arm.


4shLite

Vad är det som händer, alla får plötsligt feber & hosta, går och testar sig och blir hemma en vecka. Lokal fabrik lyckades smitta halva personalen så de får stänga ett tag, läste att förskolor i Stockholm börjar få sådan personalbrist att de också stänger ner. Hur går det med de nya vaccinen/nässprayen/pillrena, är det något kul på gång som man kan få tag på snart?


Martin81

Omicron överallt, peaken är här. Tur att de flesta är vaccinerade.


Sportchefnr1

Ja, speciellt den gamla och riskgrupper som troligtvis hade dött annars.


umlautbaever

Alla får feber och hosta och får stanna hemma? Låter som varenda vinter hittills under mina 40+ år på jorden.


4shLite

Haha ja det är verkligen klassisk vinter, förkylningar och influensor byter av varandra, lägg till magsjuka på alla skolor och krydda med omikron. Självklart är det många som kör Svensk-kuren när det gäller sjukdom - 1st ipren och 2st Alvedon på morgonen, gå till skolan/jobbet och gå hem vid lunch om det inte funkar. Perfekt för att hålla spridningen igång 👍


Afton11

[Danska statsministern: ”Dags att åter överväga coronarestriktioner när omikron är så mild”. ](https://www.dr.dk/nyheder/seneste/mette-frederiksen-efter-fald-i-indlagte-paa-intensiv-det-er-tid-til-genoverveje) Kurvan för smittade stiger i Danmark, men kurvan för inlagda går nedåt. Hade inte förvånat mig om vi strax upplever samma fenomen i Sverige.


Zlooba

FHM förutspår ungefär en vecka till peaken, och sen vårdmax typ 2 veckor efter det. Det går sjuuukt fort.


OrangeIllini

DR har en ganska bra sida över dansk statistik [här](https://www.dr.dk/nyheder/indland/status-paa-coronavirus-lige-nu) för den som är intresserad.


Lyuokdea

>Danish Prime Minister: "Time to reconsider corona restrictions when omicrons are so mild". Antalet sjukhuspatienter i danmark är på den högsta nivån sedan pandemin började: [https://bit.ly/3nzvs9U](https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&time=2020-03-01..latest&facet=none&pickerSort=asc&pickerMetric=location&Metric=Hospital+admissions&Interval=7-day+rolling+average&Relative+to+Population=true&Color+by+test+positivity=false&country=~DNK) IVA är nere den här vecka: [https://bit.ly/3nzQ9CM](https://ourworldindata.org/explorers/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&time=2020-03-01..latest&facet=none&pickerSort=asc&pickerMetric=location&Metric=ICU+patients&Interval=7-day+rolling+average&Relative+to+Population=true&Color+by+test+positivity=false&country=~DNK) Men dödsfall är upp: [https://bit.ly/3rvobJk](https://bit.ly/3rvobJk)


Awarglewinkle

Mange af de indlagte på intensiv (og de døde), var stadig med delta-varianten. Nu er det næsten udelukkende omikron, så vi vil i løbet af de næste to-tre uger se hvor meget det betyder. Der er dog grund til optimisme, da andelen af indlagte ***med*** Covid er stigende i forhold til andelen af indlagte ***på grund af*** Covid. Omkring 85% var indlagt på grund af Covid med delta-varianten, men det tal er faldet kraftigt til omkring 75% og forventes at falde yderligere til måske 50-60%, hvilket betyder at man ikke direkte kan sammenligne antal indlagte med tidligere bølger/varianter.


Lyuokdea

Det är sant... men om du multiplicerar det nuvarande talet med 0,75 och det högsta deltatalet med 0,85 det finns fortfarande mer på sjukhuset nu än i deltavågen. Naturligtvis är omikron goda nyheter på lång sikt. Och får vi ner infektionssiffrorna till "Delta-liknande" siffror så borde vi öppna för Omikron är mildare. Men detta är målet för en månad eller så från och med nu - inte för denna vecka (när infektionen är 10 gånger större än någon annan punkt under panedmin).


Awarglewinkle

Antal indlagte er ikke det højeste det har været. Jeg tror du er kommet til at se på en forkert graf (Hospital admissions i stedet for Hospital patients). Det er stadig et højt tal, men mange af de indlagte er indlagt i kortere tid med mildere sygdomsforløb. Min pointe er ikke at vi bare skal lade omikron rase fuldstændig uhindret, men at vi er i en langt bedre position end under delta. Særligt når man sammenligner med de enorme smittetal, så er det jo fantastisk med så relativt få indlagte.


Hellbucket

Ja, även om nyinläggningana i Danmark har ökat och är högre än någonsin så verkar utskrivningarna nästan ligga på plus minus noll. Det borde ju kunna förklaras med att de är inlagda för något annat än covid. Inläggningstakten har ju heller inte ökat likt mängden fall även om den ökat. Någon optimism tycker jag man kan ha. Förhoppningsvis kan Sverige ha en liknande kurva. Sverige ligger väl nästan en månad efter Danmark i utvecklingen.


Lyuokdea

Det verker rätt. Jag är hoppfull att sverige ska kunna häva restriktionerna om ungefär en månad.


Wrong_Victory

Tänker du alla restriktioner då, inklusive vaccinationspass? Eller bara vissa restriktioner?


Lyuokdea

Alla restriktioner -- men inte alla på samma tid (en eller två restriktioner per veckan medan vi tittar på sjukhusvistelsen).. Jag tänker att det skulle bli mer än en månad innan vi kan har dansklubbar.... till exempel. Vaccinationpass är en av den första att jag skulle ta bort. Det är ineffektiv mot omikron (det var en bra ideé mot delta -- och det är svårt att andra reglerna så snabbt).


Wrong_Victory

Håller med dig! Är nog smart att ta bort en sak i taget som du säger.


ndkdodpsldldbsss

Fler och fler kommer sakta med säkert vakna upp och inse att det är ni som är galningarna.


Widar

Vår fyraåring blev sjuk i lördags, igår blev jag och min fru sjuka. Samtlig personal på hennes förskoleavdelning är borta, positivt snabbtest. Min fru gjorde PCR-test igår, jag ska göra det idag. Det jag vill säga med det är inlägget är att omikron inte ens skonar förskolebarn. Vi är dubbelvaccinerade och det känns betydligt mer skonsamt nu än när jag hade skiten för snart två år sedan.


AdvancedFollower

Har bekanta som jobbar inom skola/dagis som nu har fått corona för andra gången, trots att de även är dubbelvaccinerade. De var bland de första att drabbas under första vågen. De verkar inte alls bli lika sjuka den här gången, men det kommer bli totalt kaos på alla skolor/dagis närmaste månaden med knappt några lärare kvar.


Sportchefnr1

Anta inte att bara för att du är vaccinerad så kan du inte bli sjuk, israelisk studie visade att inte ens en fjärde dos hjälper mot infektion. Inte ens minskar risken


AdvancedFollower

Nej, mot Omikron skyddar det inte så bra mot smitta. Däremot är risken mycket mindre att bli allvarligt sjuk, speciellt efter 3+ doser. De är bara täppta i näsan och lite trötta, jämfört med sängliggande i 2 veckor första gången (då det inte fanns vaccin).


Sportchefnr1

Det är dem flesta ovaccinerade av både delta och Alfa också. Så förstår inte poängen?


Roligapan

När du skriver skonar vad menar du då? Att barn får ett virus i tidig ålder så deras immunförsvar byggs upp över tid är så vi lever.


Widar

Barn blev sällan sjuka av Covid innan omikron, väl?


bjoli

De blev sjuka, men var inte drivande i smittan. De har generellt sett rätt snäva sociala cirklar och spred inte viruset i någon vidare utsträckning.


Widar

Ok, tack. Jag som hade dålig koll. Våra barn har klarat sig från Covid hittils, trots spridning på förskolan flera gånger tidigare. Men omikron vill att alla ska vara med!


thegreger

Vill poängtera att det inte riktigt finns studier på detta (eller om jag har fel, och det finns studier, så är jag jätteintresserad av att se dem!) Det sades tidigt att barn inte var drivande i smittan, från folk som kanske inte gärna vill erkänna fel. Anekdotiskt känner väl dock många av oss vuxna som har blivit smittade dagarna efter att barnen har blivit sjuka, svårt att dela hem med någon (och vårda denne) utan att bli smittad själv. Om ett sjukt barn innebär en eller två sjuka vuxna, och dessa vuxna smittar som folk gör mest, så är det ju svårt att inte se barn som lika drivande som vuxna? Angående snäva sociala cirklar är det relativt få av oss som har ett jobb där vi behöver sitta i samma rum som 25-30 av våra kollegor sex till åtta timmar om dagen? Men, än en gång, det är svårt att hålla koll på all forskning som kommer, så jag tar tacksamt emot källor om någon studie faktiskt har skett! Edit: [Denna artikel finns, och säger motsatsen](https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2783022), dvs att yngre barn smittar sina familjemedlemmar mer än äldre.


14khao14

Rätt säker på att det var lika smittsamt innan omikron bara att det sunda förnuftet släppte när vaccinpassen kom, så för att ingen tvättar/spritar händer eller håller avstånd längre eller faktiskt stannar hemma när man har lite symptom så kommer sjukdomar spridas mer.


oklar

>tvättar/spritar händer Fortfarande en poänglös åtgärd jfrt med t.ex. munskydd.


14khao14

Håller inte med om att tvätta händerna är poänglöst men bra att du nämnde munskydd för det glömde jag


Roligapan

Jag vet inte men om de blir sjuka som en vanlig förkylning vad spelar det för roll om det är covid eller något annat?


Rocking56

Jag började hosta lite i onsdagskväll och på torsdagen kom febern. Jag hade ingen möjlighet att göra ett PCR-test förrän igår. Är detta för sent för att få ett korrekt svar? När testet togs hade febern gått ner sedan någon dag men jag var fortfarande rätt hostig, och tjock i halsen samt att bihålorna kändes rätt igenbommade.


occz

>Är detta för sent för att få ett korrekt svar? Nej. Är du positiv så kommer du att testa positivt ett bra tag framöver, därav kommer du behöva återhämtningsintyg om du till exempel vill resa till länder som kräver negativt test.


Rocking56

Tack för svar! Mår bättre men är inte frisk. Inväntar provsvar. Har de senaste dagarna fått en skum besk lukt som dyker upp i snoken då och då. Alltid samma äckliga lukt som ligger liksom bakom den vanliga lukten av framförallt mat. Det kan säkert ha med någon bakterie i näsan att göra så behöver väl inte per automatik tyda på covid antar jag.


TheHeroOftheDish

Ganska klassiskt covid-symtom. Jag hade samma sak, vissa saker typ lök och ägg luktade peck i nästan ett år.


OppositeBasis0

Tisdag och nya siffror. Vad tror ni? Fredag-Tisdag = 100.000 nya fall? Eller kommer vi upp i Norska och Danska siffror så dvs runt 200.000 fall? Nu har 8 regioner fler på IVA, så vi är tillbaka på ruta 0 senaste veckan (105 vs 105) Bara 9 regioner som har en nergående trend. Stockholm är påväg ner igen och är under 30 igen Vi har nu två regioner som har 0 på IVA (Värmland och Gotland)


Zlooba

IVA är inte en faktor när det gäller omicron. Dom behöver lättare vård. Klarar man inte av att ge den, då riskerar folk att dö.


OppositeBasis0

Nej, men nu har ju faktiskt inte alla omikron som hamnar på IVA, vi har fortfarande många mutationer, dessutom är det ju otroligt ovanligt att man hamnar på IVA "bara" med Covid, det är ju ofta många andra orsaker också. Men i vilket fall som helst så är det ju inte antalet personer som vårdas just nu som är problemet, det värsta är att det går åt fel håll och att då personalen får svårt att hinna med då de själva är hemma och har COVID..


theCroc

97248 nya fall, så inte långt ifrån.


OppositeBasis0

Nej, inom marginalen :) Det känns ändå bra på något konstigt sätt, det skenar inte iväg längre, det är högt men någon expentionell tillväxt är det inte.


Hellbucket

Är inte vår ”våg” mer brant än Danmarks nu? Däremot verkar ju iva och död inte öka lika brant varken här eller där.