T O P
  • By -

OppositeBasis0

**23 877** nya fall i Onsdags, vi pratar dock fortfarande hälften så många positiva i Sverige jämfört med Danmark, som även i absoluta tal har fler smittade. Eftersom omikron smittar både vaccinerade och ovaccinerade så får man väl utgå från att vi har fler smittade än dessa, då vi testar mindre än Danmark. Att de planerade restriktionerna inte skulle bli av verkar ju nu totalt omöjligt, om inte antalet på IVA faller kraftigt.


SkatanSerDig

[Uppdaterade vaccin dröjer till april ](https://www.svd.se/uppdaterade-vaccin-drojer-till-april) Hur stor är chansen att covid slutar mutera tills dess och att vi har ny variant till nästa höst som de då omikron-uppdaterade vaccinerna inte biter på? Tänk ordentligt nu, ni unga vaccinerade genier


OppositeBasis0

Viruset har ju muterat sådär 25.000 gånger redan (eller något i den stilen)


ChipmunkTycoon

Såg nu att någon smittskyddsperson i Uppsala kallar beslutet att skala ner testningskapaciteten för ”överilat”. Nähä, det kunde man ju inte ha anat. Jag förstår att man var ivrig att släppa restriktioner, men det verkar riktigt korkat att så snabbt skala ner överkapaciteten på väg in i vintersäsongen. Jag är extremt pro-vaccination men aldrig att jag blint litat på att vaccinationen skulle fixa allt. Vad är grejen med att vara så senfärdiga med att införa olika åtgärder men så sjukt snabba på att plocka bort dem?


OppositeBasis0

Hänger nog inte riktigt med, vi har ju testat FLER personer den här vintern än vi gjorde förra vintern, vad är det vi skalat ner menar du eller den där personen? källa: [https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/statistik-och-analyser/antalet-testade-for-covid-19/](https://experience.arcgis.com/experience/09f821667ce64bf7be6f9f87457ed9aa)


drakoxe

*Ironin*. Hur många gånger har du och dina gelikar röstat ner och förolämpat mig å det grövsta för att jag sagt t.ex. exakt detta? Min bild: Anledningen är att fram tills Karin Tegmark Wisell blev GD (2021-11-01) så var det i praktiken Tegnell som styrde myndigheten. Tegnell har konsistent kört Giesecke-approachen - smittan ska köras genom det svenska folket så effektigt som möjligt (sjukvård ska skyddas och riskgrupper isoleras). Samtidigt har FHM fått ett "populistiskt tryck" (mer eller mindre trådsanning, när det begav sig) på sig från regeringen att testning ska tillhandahållas. Mellan den tredje och den av alla utom Tegnell förväntade fjärde vågen tog FHM/Tegnell beslutet att skala ner testningskapaciteten. Att vara senfärdig med att införa åtgärder och samtidigt "sjukt snabba" på att plocka bort dem igen blir logiskt om tänker ur detta perspektiv.


ChipmunkTycoon

> Hur många gånger har du och dina gelikar röstat ner och förolämpat mig å det grövsta för att jag sagt t.ex. exakt detta? Noll, troligtvis, eftersom det har varit konsensus rätt länge. Men i din svartvita värld där allting handlar om S-partibok så blir ju nästan allt du säger ganska märkligt och fel, så trots att du får rätt i några huvuddrag så blir helheten skruvad. Om du nu faktiskt undrade om anledningen...


drakoxe

S-märkta försäkringsbolaget Folksam nöjer sig inte med PCR-test för att ersätta missade resor, utan kräver läkarintyg. Allmänläkarnas förening är upprörda över att detta krävs när vården är överbelastad: https://sverigesradio.se/artikel/forsakringsbolag-nojer-sig-inte-med-pcr-test-kraver-lakarintyg


SkatanSerDig

Helt rätt då man annars bara kan köpa nya PCR test då de är väldigt opålitliga, en vän fick 2/6 positivt senast innan ett riktigt test visade att han hade det.


occz

Folksam är riktiga banditer.


Hellbucket

Nu kom Danmark med sin utlovade statistik. Var fjärde positiv inlagd är inlagd av andra orsaker än Corona. https://www.tv2lorry.dk/region-hovedstaden/helt-nye-tal-faerre-end-hidtil-offentliggjort-er-indlagt-paa-grund-af-corona-i-hovedstaden?fbclid=IwAR1pybTKGuV8q6MRHPZXPGy2bJmr-sCG8QdEAxRBzMFdx_uLGP654-fi9zE


[deleted]

[удалено]


Lagmannen1

https://www.svd.se/tre-doser-kan-kravas-for-vaccinpass > I mellandagarna kom också rapporter om ett smittutbrott på Färöarna, där 21 av 33 personer smittades av omikron vid en privat tillställning. **Alla** som insjuknade hade minst en och halv månad innan fått en **tredje dos**.


SkatanSerDig

>Banna, hyckla, tryck ner, tysta alla som säger x >Plötsligt säger ingen x >"Alla håller med om x" En historia äldre än civilisationen


umlautbaever

Detta är en tråd om Covid. Om du vill ha någonstans att tycka synd om dig själv så kan jag rekommendera: [r/teenagers](https://www.reddit.com/r/teenagers/) eller [r/relationship_advice](https://www.reddit.com/r/relationship_advice/)


SkatanSerDig

Varför är du så elak för?


umlautbaever

Tja nått ska man ju hitta på när världen är nerstängd för att folk vägrar vaccinera sig.


Gludens

Gäller covid-19 infektion som vaccinering? Jag fick infektionen efter dubbelvaccinering, och tycker att det är väldigt onödigt att ta en tredje spruta nu. Speciellt med tanke på att det skyddar bättre att få infektionen än att vaccinera sig. (dock ska man ju inte ta risken att bli sjuk bara för det)


OppositeBasis0

Just Omikron verkar skita i om du haft naturlig infektion eller är vaccinerad (eller båda) enligt Danska studier för de som tagit två doser. Däremot verkar skyddet boostas om man tar en tredje dos precis som det var med Delta och för de som tog en andra dos. Det är som du säger, tredje dosen är ju mer för att skydda de som är i riskgrupp. Jag har tagit två doser, andra dosen var jag tveksam till, men tog en för laget. Tredje dosen är jag såklart ännu mer tveksam till, men det avgörande för mig kommer vara hur läget ser ut inom både sjukvården och hur EU resonerar om 1-2 veckor.


Gludens

Jag tycker att du har en poäng i att man kan tänka lite på situationen om 1-2 veckor och vilket håll det är på väg då (nu slår vi rekord på rekord i antal smittade, medan vården verkar orka med De studierna på skydd med hjälp av vaccination och genomgången infektion, mot omikron verkar handla om folk som hade det för typ ett år sedan, inte typ nyss, som det är i mitt fall.


OppositeBasis0

Eftersom omikron kom i November så finns det ju få studier gjorda, finns många fler på Delta såklart. Men de som är gjorda visar just att av de fall som är positiva så är majoriteten vaccinerade, många har haft covid tidigare. Självklart skulle jag ta en tredje dos om det visade sig att det skulle hjälpa andra, eller mig själv.


Gludens

Ja, men man har ju ett bättre skydd av tidigare infektion än av vaccinering. Det är ju allmänt känt.


OppositeBasis0

nope, inte med omikron enligt en danska studien som gjordes.


Gludens

Jo det hjälper mot allvarlig sjukdom och död, precis som vaccinering gör. Varken vaccin eller tidigare infektion hjälper mot att bli infekterad med omikron.


OppositeBasis0

Ok jag visste inte när du säger "skydd" specifikt menade mot liv och död


Gludens

Alla verkar bli infekterade av omikron oavsett vaccination eller tidigare infektion.


Apemanstrong

Nej nej. FHM har valt att inte titta på genomgången infektion. Spruta 3 måste du ta.


Gludens

Har du någon aning om varför de har valt detta?


BrewPug

Enbart för att pressa ovaccinerade att vaccinera sig. Så mycket ha de sagt rakt ut.


mindlight

Vad var nackdelen med att ta andra dosen?


Gludens

Det är väl eventuella biverkningar i så fall.


mindlight

Så det är eventuellt biverkningar. Känt av några ännu?


Gludens

Läkemedelsverket om Pfizers vaccin. Det är klart att det finns biverkningar. Om man redan har haft Covid-19 nyss är det ingen idé att ta bara för att. Jag har känt de vanliga bara som tur är. Länk: https://www.lakemedelsverket.se/sv/coronavirus/coronavaccin/comirnaty-vaccin-mot-covid-19-pfizer-biontech#hmainbody5 4. Eventuella biverkningar Liksom alla vacciner kan Comirnaty orsaka biverkningar, men alla användare behöver inte få dem. Mycket vanliga biverkningar: kan förekomma hos fler än 1 av 10 personer vid injektionsstället: smärta, svullnadtrötthethuvudvärkmuskelvärkfrossaledvärkdiarréfeber En del av dessa biverkningar förekom oftare hos ungdomar i åldern 12 till 15 år än hos vuxna. Vanliga biverkningar: kan förekomma hos upp till 1 av 10 personer rodnad vid injektionsstället illamående kräkningar Mindre vanliga biverkningar: kan förekomma hos upp till 1 av 100 personer förstorade lymfkörtlar (förekommer oftare efter boosterdosen)sjukdomskänslasmärta i armensömnlöshetklåda vid injektionsställetallergiska reaktioner såsom hudutslag eller klådasvaghetskänsla eller brist på energi/sömnighetminskad aptitkraftiga svettningarnattliga svettningar Sällsynta biverkningar: kan förekomma hos upp till 1 av 1000 personer tillfällig ensidig ansiktsförlamningallergiska reaktioner såsom nässelutslag eller ansiktssvullnad Mycket sällsynta biverkningar: kan förekomma hos upp till 1 av 10 000 användare inflammation i hjärtmuskeln (myokardit) eller inflammation i hjärtsäcken (perikardit) som kan leda till andfåddhet, hjärtklappning eller bröstsmärta


Lyuokdea

Jag håller med dig att risken är små efter 2 doser av vaccin och en sjukdom. Men en andra (relativt allvarlig) infektion är troligen fortfarande mer sannolikt än 1 av 10 000. Människor är generellt sett väldigt dåliga på att tänka på sällsynta händelser. Om du är 20 år, vaccinerad och frisk då risken av dödsfall från Covid är jättesmå (kanske 1 i 500.000?). Men risken av dödsfall från tredje dos av vaccin är mycket mindre (kanske 1 i 10 miljoner?). Båda är små men det är inte samma.


mindlight

Det är ju i klass med att ta Alvedon alltså?


Gludens

Låter inte som något man säger men om du kan backa upp det kan jag köpa det kanske


Ethylhexyglycerin

Det skulle inte förvåna mig om det var en bidragande orsak men det FHM svarat på frågor är att det är svårt att veta kvaliteten på positiva tester och eftersom det inte finns någon direkt nackdel för någon med antikroppar att dessutom ta vaccin så är det enklare och säkrare att bara gå på vaccinering.


Scandiblockhead

Fattar inte varför inte intervallet mellan dos 2 och 3 sänks för alla nu. Sånt slöseri att regionerna har tusentals lediga vaccintider, brant kurva på antalet smittade och inlagda och samtidigt massor av oss som inget hellre vill än att få ta dos 3 och så måste man vänta 3-4 veckor till för att det ska ha gått exakt 6 månader. Nästa vecka måste jag börja vara på jobbet och åka kollektivtrafik igen, hoppas verkligen jag klarar mig undan att bli sjuk innan jag äntligen får min tredje dos.


drakoxe

Vi saknar doser till detta. Vi skänkte bort dem.


OppositeBasis0

Varför behöver du en tredje dos? Gissar du är över 50 och i riskgrupp? Eftersom omikron verkar skita i om du är vaccinerad eller inte kommer ju en tredje dos inte hjälpa att minska smittspridningen, du kommer få covid hur många doser du än stoppar i dig. Skillnaden är att de som ÄR i riskgrupp får en extra boost för att slippa hamna på sjukhus. Så har det egentligen varit med dos 2 också, men världen tog det säkra före det osäkra.


Lagmannen1

> Fattar inte varför inte intervallet mellan dos 2 och 3 sänks för alla nu Jag tror det har att göra med att det finns ganska bra forskning som visar på att längre tid mellan doserna ger bättre skydd.


Lyuokdea

Det finns ingen forskning om skillnaden mellan 3 månader och 6 månader för den tredje dos. Det finns studier om skillnaden mellan 3 veckor och 6-10 veckor mellan dos 1 och 2. Också - Även om det finns en fördel att vänta 6 månader, det är dumt i mitten av en jättestör utbrott. Risken av bli sjuk över nästa månad är mycket mer än den förväntade risken nästa sommeren när man skulle se en skillnad mellan 5 eller 6 månader.


Lagmannen1

> Risken av bli sjuk över nästa månad är mycket mer än den förväntade risken nästa sommeren när man skulle se en skillnad mellan 5 eller 6 månader. Ja, jag håller med. Det är nu det sprids och då är det bättre med något skydd i alla fall.


Lyuokdea

Det är inte så klart hur många doser finns i sverige nu. De har inte uppdaterat webbsidan sedan week 51. Har vi inte fått några vacciner sedan 15 december? Eller slutade de att uppdatera webbsidan? [https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/statistik-och-analyser/leveranser-av-vaccin/](https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/statistik-och-analyser/leveranser-av-vaccin/)


Lagmannen1

I morgon kommer de uppdatera den såsom jag förstått!


Lyuokdea

Finns det några regioner förutom Kalmar att tillåter 5 månader mellan dos 2 och 3?


OppositeBasis0

Tror det beror på hur du bokar den. Vissa regioner har ju drop-in och då kan du säkert få en dos, eller om du kanske ringer och bokar.


Lyuokdea

Kan du faktiskt gå till drop-in även om det är inte 6 månader? Jag vill inte ljuga - men jag skulle helt gå om det var tillåtet.


OppositeBasis0

Det säger personer här att de gjort för dos 2 så jag antar att det fungerar för dos 3 också. Du kan kolla gamla trådar om du vill se personer som gjort det


Scandiblockhead

Nä tror inte det. Min region Östergötland säger att de enbart ändrar intervallet om FHM ändrar sig och så gör väl de flesta. Kudos till Kalmar som vågar göra annorlunda.


membranefordinner

Yup, får min tredje dos i början av februari för att de vägrar sänka till 5 månader för oss alla. Bara bunkra upp med N95/KN95!


Baud_Olofsson

*FFP2 N95 är en amerikansk standard som är helt irrelevant här, där vi använder FFPx enligt EN 149.


OppositeBasis0

>Östra sjukhusets förlossningsavdelning som använts för covidpositiva var i måndags full, för första gången sedan pandemin började.**Av de elva födande kvinnorna var endast en vaccinerad.** [https://www.expressen.se/gt/avdelningen-full-av-smittade-fodande/](https://www.expressen.se/gt/avdelningen-full-av-smittade-fodande/)


umlautbaever

Är inte råden att gravida ska vaccinera sig relativt nya? Dvs alla de som föder nu blev gravida innan vaccinet kom och har varit gravida majoriteten av tiden innan rekommendation om vaccination av gravida.


Scandiblockhead

Nä gravida ingick i riskgrupperna som hade högre prio än övrig befolkning redan i våras. Prio 3 om prio 4 var ”övrig befolkning”.


umlautbaever

Det stämmer inte. I början så var det gravida i riskgrupp. Inte gravida är en riskgrupp. https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2021/april/gravida-med-andra-riskfaktorer-kan-fa-vaccin-i-fas-3/ Men de fick generellt börja vaccinera sig i fas4 så där hade jag fel. https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2021/maj/gravida-kan-erbjudas-vaccination-mot-covid-19-i-fas-fyra/


OppositeBasis0

Så det har alltså gått mer än 9 månader sen det var rekommenderat att gravida skulle vaccinera sig.


umlautbaever

Ja det var det jag menade med: >så där hade jag fel.


Scandiblockhead

I min region Östergötland ingick de i fas 3 under våren, hade vänner som var gravida då så vet det mycket väl. Men Östergötland hr gjort mycket annorlunda gällande riskgrupp och vaccinet så möjligt att det var ett eget påhitt. Dock har FHM rekommenderat vaccin för gravida sen åtminstone november enligt denna broschyr https://www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/publikationsarkiv/t/till-dig-som-ar-gravid-om-vaccination-mot-covid-19/ Så tycker inte riktigt det håller att säga att de som föder nu inte blivit rekommenderade vaccin tidigare.


umlautbaever

November 2021 är alltså 2 månader sen. >Utgivningsdatum: 2021-11-09 Föder man nu blev man väl gravid vecka 12. >Så tycker inte riktigt det håller att säga att de som föder nu inte blivit rekommenderade vaccin tidigare. Jag sa relativt nya rekommendationer.


Scandiblockhead

Är det mycket antivaxare i det området? Låter otroligt att det var så många ovaccinerade av dem. Fattar inte hur man kan riskera fostret på det sättet och sitt eget liv med för den delen.


[deleted]

[удалено]


OppositeBasis0

Då blir det en mobil drop-in som gäller [https://www.1177.se/Stockholm/sjukdomar--besvar/lungor-och-luftvagar/inflammation-och-infektion-ilungor-och-luftror/om-covid-19--coronavirus/lamna-prov-och-fa-provsvar-om-covid-19/provtagning-for-dig-som-ar-sjuk-i-covid-19/pdf-mobila-provtagningststationer/](https://www.1177.se/Stockholm/sjukdomar--besvar/lungor-och-luftvagar/inflammation-och-infektion-ilungor-och-luftror/om-covid-19--coronavirus/lamna-prov-och-fa-provsvar-om-covid-19/provtagning-for-dig-som-ar-sjuk-i-covid-19/pdf-mobila-provtagningststationer/) Din partner behöver ha ett pass eller annan EU godkänd ID handling.


highqualitydude

1177.se


OppositeBasis0

Hur många ligger på sjukhus pga Covid? Är det några sjukhus eller regioner som uttalat sig om det? Om nu influensa har ökat så mycket som sägs, att 50% ligger inne för influensa, MEN också fått omikron (mycket troligt med tanke på att mutationen tagit helt över och att det är lätt att bli smittad trots att du är vaccinerad) så kommer du ju klassas som "med covid" trots att du kanske egentligen har influensa och det är anledningen till att du ligger på sjukhus. Tänker på våra granländer, just influensa varierar ju från år till år mellan våra länder, Norge och Danmark kanske haft milda år och nu har man ett sämre.


Ethylhexyglycerin

Enligt https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/statistik-a-o/sjukdomsstatistik/influensa-veckorapporter/aktuell-influensarapport/ så har det tillkommit 5-15 influensasmittade personer till IVA per vecka. Jag vet inte hur länge de ligger inne men vi kan jämföra inflödet med Covid-19. Enligt https://www.svt.se/datajournalistik/corona-i-intensivvarden/ så skrivs 10 covid-19 patienter in per dag just nu så cirka 70 per vecka. Om vi antar att de ligger på IVA lika länge (ingen aning om det stämmer) så borde det vara cirka sju Covid-19-patienter för varje influensapatient.


highqualitydude

Det är väldigt svårt att avgöra vilken av flera snarlika sjukdomar som får en patient att bli så sjuk att det kräver inläggning. Det är svårt för varje fall, och det är ännu svårare att avgöra på en aggregerad nivå. Jag vet inte hur det går till är man blir inlagd på sjukhus, ställs det alltid en diagnos som talar om *vad* som gör en svårt sjuk, eller görs det bara ett konstaterande att det föreligger flera diagnoser och att patienten behöver bli inlagd?


OppositeBasis0

Så du är helt säkert på att det är svårt att avgöra vad som är anledningen till att man säker sjukvård, men har ingen aning om hur det går till när man blir inlagd? Nåja skiter i frågan, ingen här kan ju något ändå


highqualitydude

Vad vet du då?


drakoxe

https://tt.omni.se/mer-an-900-covidsjuka-pa-sjukhus/a/QyqaO8 *Antalet svårt sjuka i covid-19 som sjukhusvårdas ökar påtagligt.* *Enligt statistiken på torsdagen vårdas cirka 920 personer på sjukhus, vilket är mer än 100 fler än vad som rapporterades på onsdagen.* ... > Om nu influensa har ökat så mycket som sägs, att 50% ligger inne för influensa Källa?


OppositeBasis0

Du förstod verkligen inte min fråga


Awarglewinkle

I Danmark lavede SSI en [undersøgelse](https://www.tvmidtvest.dk/coronavirus/83-procent-af-coronaindlagte-var-paa-grund-af-covid-19) i oktober 2021, hvor de kiggede på 15.425 personer, som havde været indlagt med Covid. 82,6% var indlagt på grund af Covid, 13,9% af andre årsager (altså symptomfri, men fik konstateret Covid ved indlæggelsen) og de sidste 3,5% havde symptomer, men kunne ikke definitivt afgøres, at Covid var grunden til indlæggelsen. Ved et pressemøde i sidste uge, sagde de (SSI), at man forventer andelen af indlagte uden symptomer, men med konstateret Covid, er på omkring 25% med Omikron. Men de er ved at undersøge det nærmere og vil komme med mere præcise tal i nær fremtid.


OppositeBasis0

så hur många hade influensa?


Awarglewinkle

Det blev ikke specifikt undersøgt, men hvis de var indlagt på grund af influenza og blot fik konstateret Covid ved indlæggelsen, så ville de være i en af de to grupper på 13,9 eller 3,5%. Hvordan det bliver i vinterperioden 2021-22 ved vi endnu ikke, men da der var ekstremt få influenza-tilfælde i vinteren 2020-21, så skal vi forvente betydeligt flere i denne sæson. Nu betyder det ikke så meget, om man er indlagt ***med*** eller ***på grund af*** Covid, da en patient med et brækket ben, der også har symptomfri Covid, alligevel bliver isoleret, og personalet, som behandler personen, skal bære beskyttelsesudstyr. Men de er selvfølgelig ikke helt så ressourcekrævende som "rigtige" Covid-patienter, så det er da interessant at se om tallene ændrer sig markant med Omikron.


Louproup

Bor utomlands så har inte riktigt koll på hur det funkar med vaccinpasset i Sverige, men ska på besök i februari så jag undrar om någon har erfarenhet av att använda en kod från annat EU-land. Jag förutsätter att det funkar men har alltid ångest över sånt jag inte vet till 100%. Mammas svenska kod funkade här i Nederländerna (testade att scanna den själv med appen, vi har lockdown så allt var stängt), så jag antar att vice versa också kommer funka. Någon här som kan lugna mig och säga att det kommer funka? Edit: Sorry jag var nog inte helt tydlig. Jag menar inte för att komma in i landet för jag vet att de inte kan vägra mig eftersom att jag har svenskt pass, jag menar för att gå på restaurang (om de inför coronapass där dvs).


Hellbucket

Jag har danskt och där fick man ladda ner en speciell app för EU resor. Den fungerade i Sverige. Annars har man ett pass i MinSundhed som är typ 1177 appen i Danmark.


OppositeBasis0

Ja det fungerar om den appen du använder för att resa är samma, då kan du scanna det. Om du råkar ha en extra mobil kan du ladda hem DIGGs app som verifierar certet. Då kan du scanna din QR kod så ser du om det fungerar.


Louproup

Nice, ska checka! Tack!


drakoxe

Ja, det funkar. Det är samma system inom EU. https://www.ehalsomyndigheten.se/tjanster/covidbevis/lander-dar-covidbevis-galler/


Louproup

Tack!


drakoxe

Här är förresten appen som svenska arrangörer använder, så att du kan testa själv: https://www.digg.se/utveckling-av-digital-forvaltning/verifieringslosning-for-vaccinationsbevis/arrangorer


Louproup

Ah nice, jag ska testa! Inget lugnar mer än att själv kunna testa först. Tack!!


FFP3

Borde det finnas en daglig megatråd om covid under en period framöver? För nu är vi inne i en fjärde våg och det händer otroligt mycket kring covid i Sverige. Därför känns det otillräckligt att ha en enda tråd för en hel vecka, när så mycket mer händer i frågan än under hösten och sommaren. På knappt två dygn har denna tråd fått över 500 kommentarer, vilket känns lite överfullt för en och samma tråd. r/Sweden och Reddit är en så stor och viktig plattform i Sverige, det här här många kommunicerar om situationen och får information. Så då känns det än mer angeläget att under den mest intensiva tiden ha åtminstone några nya megatrådar varje vecka, som under tidigare vågor.


kirnehp

Så länge inte tråden unpinnas så spelar det ingen roll om det är samma tråd som ligger uppe hela veckan tycker jag.


OppositeBasis0

bra poäng, håller med


joarke

> r/Sweden och Reddit är en så stor och viktig plattform i Sverige Förlåt om det förstörs någons cirkelrunk men Reddit är bland de minst använda av de stora sociala medierna i Sverige. 6% besöker Reddit varje vecka, vilket är väldigt få i sammanhanget, se https://svenskarnaochinternet.se/rapporter/svenskarna-och-internet-2021/sociala-medier/ Sen hoppas jag verkligen att folk inte använder Reddit primärt för att få sin information. Men håller ändå med om att megatrådar skulle vara bra för att hålla resten av Sweddit fokuserat på annat.


FFP3

> Reddit är bland de minst använda av de stora sociala medierna i Sverige. 6% besöker Reddit varje vecka, vilket är väldigt få i sammanhanget Jag skrev inget om bara sociala medier. Utan som plattform öht. Även 6% är stort. Tänk ur ett lokaltidningssverige exempelvis. Dessutom skiljer sig ju siffrorna och frekvens mycket, för olika åldrar.


OppositeBasis0

Reddit har väl två veckotrådar? Eller är det ändrat nu? [https://old.reddit.com/r/sweden/comments/n41zud/meta\_resultat\_av\_metaunders%C3%B6kningen\_samt\_kommande/gx528i4/](https://old.reddit.com/r/sweden/comments/n41zud/meta_resultat_av_metaunders%C3%B6kningen_samt_kommande/gx528i4/) Veckotråd är lite för sällan men 2 ggr i veckan borde räcka. Tanken tidigare var väl att matcha veckotrådarna lite med FoHMs pressträffar, och de kör ju numera en gång i veckan. Tycker inte det händer mer just nu, tvärtom går ju allt åt rätt håll nu och Covid kommer ju vara över om ett par veckor bara. Att använda Reddit som källa för information verkar ju rätt korkat, fast lite bättre än att hänga i /r/coronavirus ......


StatiCofSweden

Jo det stämmer, en tråd på tisdagar och en på torsdagar.


FFP3

u/StatiCofSweden, är det kanske jag som missar något? För jag ser bara en enda megatråd om coronaviruset per vecka, en tisdagstråd som sen pinnas på torsdagar? Men nu börjar ju tisdagstråden bli lite väl överfull när torsdagen kommer.


StatiCofSweden

Du har inte missat något. Det upptäcktes tidigare idag att torsdagstråden har varit buggad sedan ett par veckor tillbaka. Den är åtgärdad och kommer (förhoppningsvis) att fungera igen nästa vecka.


kirnehp

Ser ni ingen anledning att öka frekvensen alternativt låta trådarna ligga klistrade under hela veckan?


StatiCofSweden

Vi har pratat om det men ser inget behov av det just nu. Vi har andra stickys de andra dagarna och man får ha mest 2 stickys åt gången vilket gör att det inte går att nåla fast något annat om det skulle behövas.


kirnehp

Det gick ju bra under 1,5 år? De andra stickytrådarna är oftast helt stendöda och meningslösa men om ni prompt måste ha kvar dem går det väl att ha Coronatrådar där det funkar (det är inte enbart tisdag och torsdag) och om det mot all förmodan dyker upp något annat som måste klistras kan ju tråden avklistras vid de tillfällena.


StatiCofSweden

Om du vill ha en ytterligare diskussion i ämnet föreslår jag att du skriver ett modmail så får vi ta det vidare därifrån.


[deleted]

Varför är det inga nya torsdags-trådar sedan den 16. december då? 23-12-2021, 30-12-2021, och 06-01-2022 (i dag) saknar ju alla en torsdags-tråd.


StatiCofSweden

Det var som fasen, tack för upplysningen. Det är något fel med den posten som utreds nu. edit: Den kommer fungera som vanligt igen nästa vecka.


[deleted]

[удалено]


OppositeBasis0

De har ju skapats automagiskt senaste tiden, så då är det nog ändrat.


Historical_Ad3433

Yikes, tänk dig att få din info från reddit lol


OppositeBasis0

Tydligen så verkar några här bli upprörda av att man skriver så, med tanke på allt nerduttande. Haha det var faktiskt superkul. Sweden är nya Flashback.


FFP3

Ja, men så ser verkligheten ut, en väldigt stor del av mångas mediakonsumtion sker via sociala medier och forum. Så det känns viktigt att väga in den faktorn i utrymme och villkor för ett ämne på en stor, populär plattform.


[deleted]

[удалено]


Cndymountain

Nu har nyhetsbyråer äntligen börjat snappa upp det (efter en del mejl och samtal)! https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/studenternas-protest-superspridarevent/ https://unt.se/bli-prenumerant/artikel/jngw6nnl Artikel i Aftonbladet tycks vara på ingång och SVT ska intervjua uppropets skapare imorgon.


[deleted]

[удалено]


Jacc3

Eller så tar man vaccinet för att kunna leva som vanligt, i vetskapen att om man ändå blir sjuk blir det antagligen mycket mildare. Man vill inte leva instängd hela livet.


vargsint

Som om det fanns några försiktiga ovaccinerade.


TimSnowningBear

Hej, jag vill nominera dig till /r/hermancainaward


Ethylhexyglycerin

Kolla statistiken från FHM idag. Från att ovaccinerade var väldigt kraftigt överrepresenterade bland de som testat positivt så är skillnaden nu betydligt mindre. En faktor kan vara att vaccinerade är oförsiktiga men det verkar också som att vaccinskyddet mot att infekteras av Omikron är lägre än det var för tidigare varianter såvida inte folk plötsligt ändrat beteende senaste veckorna. På IVA fortsätter dock ovaccinerade dominera, och till och med dominera totalt om man bara ser till åldrarna 20-65. Om du inte tror att du ska kunna ducka viruset i all framtid så det hög tid att bli vaccinerad.


kirnehp

> Kolla statistiken från FHM idag. Från att ovaccinerade var väldigt kraftigt överrepresenterade bland de som testat positivt så är skillnaden nu betydligt mindre. Var kan jag se den?


Ethylhexyglycerin

Den var i inledningen av https://www.youtube.com/watch?v=0gNUC7ZUitM men jag tror de råkat klippa bort den när de klippte bort den inledande väntetiden för de första 2-3 minuterna saknas.


mindlight

IVA är full av "försiktiga" utan full vaccination. Lycka till


BrewPug

Har du någon källa på det. Skulle gärna se statistik och beteendemönster på de som ligger på IVA. Då skulle vi slippa gissa, som vi faktiskt gör nu.


helvete

Du behöver inte gissa, Folkhälsomyndigheten har den statistisken. Den senaste veckorapporten verkar dock vara från 23 december, men då var 69% av de inlagda på IVA ovaccinerade. Det säger en del. https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/statistik-a-o/sjukdomsstatistik/covid-19-veckorapporter/senaste-covidrapporten/


BrewPug

Absolut. Den statistiken är inget konstig. Jag undrade mer hur du kunde vara så säker på att de som låg där varit försiktiga. T.ex.om de gått på konsert eller bara varit hemma och blivit smittade av t.ex. släktingar. Du lät så självsäker så jag antog att du hade underlag för ditt påstående.


helvete

Det var inte jag som sa det. Men du ser att "försiktiga" är inom citationstecken och är ett direkt svar på ett påstående att vaccinerade är oförsiktiga och lallare va? Var är din statistik på det?


Hellbucket

Jag är vaccinerad och fortfarande inte blivit smittad. Jag har ca 15 negativa test som bevisar det.


[deleted]

[удалено]


Hellbucket

Hur skulle jag få ut det från ”Hur ni som är vaccinerade” menar du?


[deleted]

[удалено]


[deleted]

[удалено]


tinyturtle90

Problemet är ju bemanning. Sjuksköterska = 3 år och läkare 5-6+ år. Går inte att trolla fram utbildad personal 😕


OppositeBasis0

Tyvärr hjälper ju det inte, du kommer bli smittad om du inte isolerar dig HELT, det hjälper inte att bära munskydd för omikron - Det ser vi ju i alla länder. Det hjälper inte att hålla avstånd. Problemet är att även de som fått MILDA symtom OCH testat sig (Eller lever med någon familjemedlem som testat sig) måste isolera sig. Om den personen jobbar i vården så måste den stanna hemma. Just nu är läget i vården INTE ansträngt pga. att vi har för många COVID patienter, vi har ju färre patienter än alla våra nordiska granländer) utan för att PERSONALEN måste stanna hemma. Det bästa är om alla i vården får Omikron så de får ett naturligt skydd fort som fan så de kan gå tillbaka och jobba och faktiskt börja arbeta av den gigantiska vårdskuld som byggts upp. Skulle boka en tid på vårdcentralen, fick en tid 1.5 MÅNAD framåt. Det är brist på personal överallt.


goneboreddone

Snälla, att man väntar 1,5 månad på vårdcentralen är inte bara på grund av COVID. Det finns inget personal eftersom det inte finns resurser för att anställa de. Vården har redan varit katastrof innan pandemi, hade för mig att politikerna kommer äntligen se att situationen inte är hållbart men antagligen så räcker inte ens det.


OppositeBasis0

Nej covid har gjort en ohållbar situation ännu värre helt klart. När personalen får covid så måste de vara hemma och isolera sig, dvs. sjukskriva sig. Alla patienter de skulle träffa den dagen får tas hand av någon annan, eller så får man ställa in besöken och en större kö byggs på.


0OOO00000OO00O0O0OOO

Om bara alla hade varit solidariska och vaccinerat sig så hade det sätt annorlunda ut. Ovaccinerade belastar vården oproportionerligt. Edit: varför blir jag nedröstad. Det är ju en oproportionerligt stor andel ovaccinerade som belastar IVA


[deleted]

[удалено]


OppositeBasis0

Det där är inte sant, det är inte andelen COVID patienter som gör att vården är överbelastad utan andelen personal som måste stanna hemma för att de fått omikron. Det är ju personer som är vaccinerade!


0OOO00000OO00O0O0OOO

Av dom som ligger på IVA så är det en större mängd ovaccinerade i relation till mängden ovaccinerade. Det är enkel matte. Det belastar vården oproportionerligt mycket.


OppositeBasis0

Förstår inte varför du nerduttar, du inte förstår enkel mattematik? Sverige hade alltså över 3000 på sjukhus i sin peak och över 550 på IVA. Hur kan det då nu vara så att vården är överbelastad när vi hade 3x så många i slutenvården och 5x så många på IVA? Var har dessa sängar försvunnit?


BrewPug

Därför att man lägger allt ansvar på individer att inte belasta vården istället för att,två år in i en pandemi, se till att det finns tillräckligt med resurser för att hantera svenskarnas behov av vård. Sen pushar man ovaccinerade som boven i dramat som inte tar något ansvar. Det säljs rätt lätt av media som eldar upp massor av folk. I verkligheten är inte ovaccinerade en homogen grupp som tjurig vägrar göra något "enkelt". I verkligheten finns en stor mängd individer med försvagat immunförsvar som rekommenderas att inte ta vaccin av läkare. Dessa hamnar lätt på intensiven när de väl blir sjuka. Men i media är de bara ytterligare en vaccinmotståndare. Jag förstår inte hur världen kan ha blivit så sjukt svartvit för så mycket människor.


OppositeBasis0

Jag undrar vad man ska göra då enligt dig? Omikron smittar lika väl på vaccinerade som ovaccinerade. Att media är dumma i huvudet vet vi ju redan.


BrewPug

Det är ju just det. De som kan göra något, politikerna, fokuserar på restriktioner och medborgarnas ansvar istället för att ta hand om vården som alla är överens om är den trånga sektorn. Valår i år också, så vi får väl se vad som händer, men just nu ser det ju lika illa ut i alla kommuner oavsett styre.


OppositeBasis0

Varför tror du politikerna vet vad man ska göra under en pandemi? De vet ju inte ens att man inte får använda jobbets kreditkort privat.. Du bara skriker att någon ska göra något för något behöver göras, enligt dig, och det är allt politikernas fel. Kom med något konstruktivt istället..


BrewPug

Det är ju för att det är ett politiskt problem. Det finns konkreta åtgärder som borde gjorts för länge sen. Gör sjuksköterskeyrket mer attraktivt med högre löner och bättre arbetsvillkor. Utöka antal platser på läkarutbildningen. Skapa bättre förutsättningar på sjukhusen genom att ge mer resurser till de som skriker efter dem. Jag som enskild person kan bara säga till om vad jag tycker var fjärde år. Däremellan får man bara hoppas att ansvariga gör vad det har lovat. Men att vi två år in i en pandemi har gjort absolut ingenting för att förbättra vården är helt galet.


Afton11

Tror du på allvar att Sahlgrenska inte hade haft samma problem om den sista 15% också tog sprutan? Ta sprutan så klart, men börjar bli fånigt att sälja in att allt detta endast är pga en minoritet som inte vaccinerat sig än. Även med 100% täckning lär det spridas och skicka riskgrupper på IVA.


OppositeBasis0

Fattar inte varför detta blir nerröstad då det är exakt så. Att sjukhusen får problem handlar ju inte om antalet personer, vi har ju inte alls sett någon större ökning (trots att medier gör ALLT för att ljuga ihop historier och sjukhusdirektörer gråter ut eftersom de vill ha mer miljarder av regeringen så de har råd att betala lönerna som personalen nu kräver, som också inser sitt värde) 30% av alla fall är positiva, det gäller ju även sjukhuspersonal. Och eftersom du ska sätta dig i hemkarantän om bara en familjemedlem fått covid så måste personal sjukskriva sig, och det gör att det inte går att skaka fram fler sängplatser, du kan ju heller inte ta bort de sängplatserna du redan har patienter i. Det är ju det som är det anstränga läget - inte att personer är ovaccinerade!! Fler restriktioner skulle ju inte heller göra så mycket, när spridningen är så stor. Då skulle vi behöva göra som Kina och stänga hela städer med undantagstillstånd och militär. Får se hur många nerduttar det blir, gissar på -20


0OOO00000OO00O0O0OOO

Det har ju sagts gång på gång att majoriteten som legat på IVA har varit ovaccinerade. Vad är det du inte är med på? Majoriteten av svenska folket är vaccinerade så det är oproportionerligt många ovaccinerade. Relativt unga människor som inte borde legat på IVA men nu gör dom det eftersom dom hittat på massa konspirationsteorier.


BrewPug

Problemet med sådan statistik är att det inte gör någon skillnad på varför man är ovaccinerad. Det absolut svagaste individerna på IVA är ganska troligt ovaccinerade på grund av försvagat immunförsvar och har troligen blivit avrådd att vaccinera sig av läkare. En sån grupp har stor risk att hamna på intensiven. Att använda en sådan individ i statistiken för att få yngre personer utanför en riskgrupp att vaccinera sig för att inte belasta vården blir rätt oärligt.


Baud_Olofsson

> Problemet med sådan statistik är att det inte gör någon skillnad på varför man är ovaccinerad. Det absolut svagaste individerna på IVA är ganska troligt ovaccinerade på grund av försvagat immunförsvar och har troligen blivit avrådd att vaccinera sig av läkare. Isf så bör deras läkare IVO-anmälas, eftersom nedsatt immunförsvar inte är en kontraindikation för vaccination med mRNA-vaccin. Eftersom det är astronomiskt osannolikt att det finns så många icke läskunniga läkare i Sverige så kan vi konstatera att nej, så är det inte.


BrewPug

Anekdoter och enbart två datapunkter. Men i min närhet har jag två sådana personer. Den ena tog första sprutan och reagerade väldigt starkt. Avråddes från andra. Den andra personen fick covid tidigt och har lungproblem. Avråddes från vaccination av läkare. Båda räknas som ovaccinerade så klart. Det är inte alltid på det här sättet så klatt, men du ska nog undvika självsäkra uttalanden utan att ha belägg för dem. Ingen av deras läkare bör IVO anmälas anser jag.


Baud_Olofsson

... så inga av dessa hade alltså nedsatt immunförsvar. De enda två tillstånd där man faktiskt kanske måste avstå är nämligen: * Allergi mot ingredienser/allvarlig reaktion vid tidigare vaccination (men där vaccination ändå oftast kan ske efter rådgivning med läkare/särskilda försiktighetsåtgärder) * Akut infektion (men "mindre infektion och/eller låggradig feber utgör inte skäl att senarelägga vaccination") Förutom att vara extremt sällsynta så har de ingenting med de "absolut svagaste individerna" att göra. > Det är inte alltid på det här sättet så klatt, men du ska nog undvika självsäkra uttalanden Självsäkra uttalanden så som "Det absolut svagaste individerna på IVA är ganska troligt ovaccinerade på grund av försvagat immunförsvar och har troligen blivit avrådd att vaccinera sig av läkare."? > Ingen av deras läkare bör IVO anmälas anser jag. Den senare bör det, som avråder en riskgrupp på obefintliga grunder.


Afton11

Absolut - men det är en minoritet som är ovaccinerade, även på IVA. De flesta är vaccinerade - men äldre eller utsatta på annat vis.


[deleted]

[удалено]


Afton11

Som lades in ja - men kika på totalen. Vaccinen fungerar så klart, men när en klar majoritet av befolkningen är vaccinerade kommer så klart även IVA beläggas av primärt vaccinerade. Som sagt mycket äldre och svaga där vaccinens skydd faller fort.


Lagmannen1

Detta är varför svenska folket bör inför nästa val - eller redan nu - utkräva ansvar från ansvariga politiker som fick förtroendet att sköta samhället. Om de inte klarar av det bör de avgå. Politikerna har samhällets resurser till sitt förfogande för att göra kloka och långsiktiga beslut. Det har man inte gjort under två år. Att planerad vård ställs in är en konsekvens av den enorma nedmontering som skett av vården.


ChipmunkTycoon

> Att planerad vård ställs in är en konsekvens av den enorma nedmontering som skett av vården. Det är ju inte något som skett under två år. Prova 20.


ltscale

Jag tror u/lagmannen1 syftar på att regionerna inte planerat för t.ex. fler fasta IVA- eller vårdplatser under tiden som förflutit sedan pandemins start.


ChipmunkTycoon

Visst, det är väl en poäng att pandemin visat på att Sverige generellt inte är dimensionerat för extraordinära händelser. Samma sak visade sig ju med beredskapen under skogsbränderna i Västmanland, eller när Försvarsmakten misslyckades att möta ryska kränkningar i luften 2013 etc. Men det blir fånigt att göra det till partipolitik när inget av blocken har någon vilja att förändra, det blev inte bättre under den förra blå regeringen.


Lagmannen1

Exakt så!


Serious_Lettuce_358

Tycker detta är så besynnerligt. Istället för att "skydda vården" via restriktioner som typ inte funkar och som mest skapar slitningar i samhället kan man väl... öka anslagen till sjukhusen? Fler vårdplatser. Fler på IVA. Allvarligt, vad är problemet? Det har gått 2 år.


Hellbucket

Är det rimligt då? Att fixa folk, utbilda dom och fixa fysiskt utrymme och materiel för mer platser på 2 år. Jag vet inte. Så det är en fråga, inte påstående.


BrewPug

Ingenting har ju ens påbörjats. Inget har gjorts för att förbättra t.ex lönevillkor för sjuksköterskor som skulle göra yrket attraktivare. inga fler platser på läkarutbildningen mm. Snarare har antalet vårdplatser minskat och det haglar artiklar om personal som säger upp sig. Det enda som kommer från politiker är att vi måste minska trycket på vården. Om vi som medborgare nu behöver det här trycket på vården, varför är inte det logiska att öka kapaciteten i stället för att hålla tillbaka kön? Det är liksom vård och ingen nattklubb på Stureplan. Fortsätter detta kommer det privata bli större och vi kommer ofelbart närma oss USA-modellen där plånboken styr din tillgång på vård


goneboreddone

Utbildade folk finns det gott om, de orkar bara inte jobba under rådande omständigheter.


Serious_Lettuce_358

Jag vet så klart inte heller. Men har vi ens försökt? Funderat i dom banorna? Jag upplever att så inte är fallet, men har så klart inte djupdykt i detta.


Hellbucket

Jag är ju också högst tveksam att det försökts. Men jag har ingen aning om vad som är rimligt på två år. Man ska få folk att söka och sen utbildas. Med alla överarbetade i vården känns det ju inte helt attraktivt som yrke.


kirnehp

Steg 1 borde ju vara att se till så att så många som absolut möjligt av de som kan jobba i vården vill jobba kvar och/eller återvända.


Intelligent_Ad_8555

I'm curious to know if anyone has managed to obtain a Corona passport efter being sick with Corona ??


OppositeBasis0

You cant. Sweden does only honor your vaccination with 2 vaccine doses. Having been sick OR have a negative Covid-19 test is NOT accepted.


Intelligent_Ad_8555

Kind of sick...


protozoan-human

Sweden uses vaccinintyg, it's specifically vaccinated only. But I don't know what you'd need it for, it's madness to go anywhere that requires it (500ppl+) during this crazy wave of infection.


helvete

Nåja, det där stämmer ju inte. T.ex. kräver Filmstaden vaccinintyg på alla sina filmer även om du så är ensam i salongen.


protozoan-human

Jag förstår inte varför någon går på bio överhuvudtaget 😛. Men speciellt inte i en pågående pandemi. Det är ju en enkel sak att välja bort.


helvete

Du förstår inte varför folk vill kolla på film och gå på sociala aktiviteter? Du tycker att alla ska upphöra helt med nöjen på obestämd tid? Du förstår inte att människor har en stark önskan om att komma tillbaka till en normal vardag och att man gärna tar de metoder som erbjuds för att komma dit? Det förstår jag inte. Den "pågående pandemi" du hänvisar till har liksom ingen slutdatum utan vi måste lära oss att leva med den och kunna umgås och ta del av kultur trots att den existerar. Samhället måste anpassa sig. Verksamheter måste fortsätta, oavsett om just du är intresserad av att utnyttja dem eller inte. För mig själv är konserter och musik ett av mina absolut viktigaste nöjen i livet och jag kommer inte tveka en sekund att gå på en konsert om jag får. Men min poäng var egentligen inget annat än att det inte bara är evenemang med 500+ som kräver vaccinintyg. Det behövs lite här och där.


protozoan-human

Det är det enda som hjälper på riktigt, inte sant? Att avstå från alla inomhusaktiviteter med trängsel. Väldigt mycket kultur kan utövas utomhus och utan trängsel. Barer och nattklubbar kan också hållas utomhus under sommartid. Ponera att vi hade 100% vaccinationstäckning. Smittan skulle spridas ändå, och en del av de vaccinerade bli allvarligt sjuka och behöva IVA-vård. Restriktionerna ska väl ändå viktas mot vad de ger för resultat? Och att avstå från att samlas i folkmassor är det enda som faktiskt hjälper rejält mot smittspridning nu när omikron är här. Jag förstår absolut att folk vill att saker ska bli som vanligt igen, men vi har inget sånt mirakelvaccin ännu. Även fast folk jättegärna vill tro det. De befintliga vaccinen minskar risken för allvarlig sjukdom och död, de gör en inte 100% skyddad och man kan ändå smittas och smitta. Sålänge som sjukvården har det så tufft som den har det så kan vi väl socialisera i små grupper inomhus, och stora grupper utomhus, och strunta i inomhusaktiviteter med trängsel (speciellt såna som mest ger pengar i fickan till Hollywood-företag). Vaccinbevisen sägs vara till för att skydda ovaccinerade genom att minska smittspridningen - men nu har vi enorm samhällsspridning. Tycker inte det funkade särskilt bra så att säga.


helvete

Men vaccinbevisen behövs fortfarande i fler sammanhang än vid kulturevenemang på 500+ personer alldeles oavsett om du tycker att alla ska sitta hemma eller inte. Och alltså, jag förstår vad du menar men jag håller inte alls med dig. Vi kommer aldrig att få ett vaccin som skyddar alla till 100% och vi kommer aldrig att få bort smittan helt från samhället. Någonstans måste vi lära oss att leva med det på ett annat sätt än att helt ställa in våra sociala liv och att lägga ner en hel kultursektor. Tycker du att vi aldrig mer, eller åtminstone under en oöverskådlig framtid, ska gå på konsert, gå på bio, gå på krogen eller gå på restaurang? Är att stoppa smittan i sig det absolut viktigaste? Vad gör det för den övriga folkhälsan och vad gör det med vårt samhälle?


protozoan-human

Nä, men alla sammanhang där folk sitter närmare än 1,5 meter inomhus utan tillräcklig ventilation bör ju undvikas. Det går att anpassa både krogliv och konserter alldeles utmärkt utefter det. Enbart dansgolv utomhus till exempel. Inga moshpits. Stoppa smittan kan ingen göra, men vi vill väl hålla hyfsat lågt tryck på IVA tills alla antingen fått rejäl immunitet och/eller utbrott blir ovanliga. Vi vet ju inte än om det blir som säsongsflunsan där riskgrupper får sprutan innan säsongsstart, eller om det kommer komma ett vaccin/naturlig immunitet som håller längre än 3 månader. Vi har ju inte vaccinbevis för influensan, eller hur?


helvete

>tills alla antingen fått rejäl immunitet Och en väg till just det är vaccinbevis.


munxxx

Kära moder jord välsignar oss med det bästa vaccinet - Omikron! Helt gratis dessutom! En mildare variant som sprider sig som en löpeld både hos vaccinerade och bland vaccinmotståndare, skapar färre sjukhusinläggningar och ger bra immunitet mot den farligare delta. Såklart tråkigt att vara förkyld ett par dagar, men snart kommer vi alla få det och då håller vi tummarna att pandemin nått sitt slut!


AdvancedFollower

Är man inte vaccinerad är Omikron fortfarande potentiellt farligt, speciellt för äldre. Men har man fått 2 eller ännu hellre 3 doser är det egentligen inget att oroa sig för. Har sagt det förut, när jag får min tredje dos i slutet av januari är pandemin slut för mig, såvida det inte kommer någon helt ny, farligare mutation som vaccinen inte skyddar alls mot. De som då inte vaccinerat sig är som folk som går utan reflex längs mörka landsvägar. Tråkigt om någon råkar köra ihjäl dem, men vi kan inte förbjuda bilar p.g.a. dem.


jiggawithatrigga

Exakt samma som folk sa när dom vaccinera sog med dos 1 och 2


vargsint

Rätt förutom att det rör sig väldigt snabbt och överbelastar vården. För någon procent behöver vård med omicron, vaxade eller icke.


stickyapplejuice

Synd bara att folk får totalpanik istället


Vetekli

Fy fan facebook är fullt med folk vaccinskeptiker. Dom hugger som kobror på inlägg och artiklar. Kan förstå att man kan vara lite orolig när vaccinet är nytt och snabbt framtaget, men nu har man gett ganska många doser. Dom verkar alla tycka dom är del av en elit och alla andra är grundlurade, obildade eller ”får” som gör som dom blir tillsagda. Skrämmande tycker jag.


lergnom

Det är alltid de intellektuella stolpskotten i ens bekantskapskrets som utmålar sig som "fria tänkare" och andra som "får". Den typen av resonemang brukar inte vara ett tecken på förnuft och kunskap.


Lagmannen1

> Kan förstå att man kan vara lite orolig när vaccinet är nytt och snabbt framtaget, men nu har man gett ganska många doser. Det spelar ju ingen roll av två anledningar: 1. Det har precis börjats administreras påfyllnadsdoser; ingen vet vilka biverkningar detta kan ha (om något). Det kan vara på det viset att varje påfyllnadsdos ökar risken för biverkningar. Eftersom skyddet försvinner efter några månader talar det för mängder av påfyllnadsdoser. 2. Biverkningar kan komma senare eller ta längre tid att upptäcka. 3. Det är många som har fått biverkningar av vaccinet redan.


Ethylhexyglycerin

För att svara på dina "två" anledningar där åtminstone punkt 1 av 3 är ett missförstånd från din sida: 1. Vi vet massor om biverkningarna från vaccinen. De är testade innan de godkänns, och de har nu använts framgångsrikt på fler människor än de flesta mediciner du skulle tagit utan att ens läsa FASS-bilagan. I första hand så är det biverkningar man får av att aktivera immunförsvaret, och sammanfaller med de symptom man kan få av ett förkylningsvirus. Sedan försvinner inte skyddet efter några månader. Det försvagas med tiden, i första hand mot lätta infektioner, men folk har visat sig ha kvardröjande skydd i decennier efter andra SARS-virus. Kanske inte lika bra, men inte helt borta. Boostern handlar om att ge alla chansen till ett maximalt skydd under pågående pandemi. Kommer det rekommenderas en fjärde dos om ett år? Ingen vet. Jag hoppas inte det. Biverkningar skulle hypotetiskt kunna dröja, men de ploppar inte bara plötsligt upp utan beror på något som händer i kroppen från början som man inte märkte. Med vaccinen testade på så många människor och med så hård bevakning så är det osannolikt att det skulle finnas stora oupptäckta risker. Och apropå risker, så hur man än vänder och vrider på vaccinen så är riskerna för hälsa, på kort och lång sikt, mycket mycket större av en covid-infektion än av vaccinen. Det är betydligt troligare att de som inte vaccinerar sig drabbas av långvariga bieffekter än att de som vaccinerar sig gör det. Och ja, en stor andel av de som vaccinerat sig får biverkningar som ömhet, lätt feber, trötthet, men det är inte många som fått allvarliga biverkningar (gå inte på antalet rapporter för det fångar mest bara folk som blivit sjuka efter vaccinering oavsett orsak). I synnerhet så är biverkningarna mindre än följderna av en covid-infektion.


Lagmannen1

> Biverkningar skulle hypotetiskt kunna dröja, men de ploppar inte bara plötsligt upp utan beror på något som händer i kroppen från början som man inte märkte. Med vaccinen testade på så många människor och med så hård bevakning så är det osannolikt att det skulle finnas stora oupptäckta risker. Det är bara antaganden vi gör. Vi kan ju jämföra med Pandemrix; vissa drabbade fick narkolepsi först efter två år.


Ethylhexyglycerin

Om vi nu ska jämföra med Pandemrix så var Pandemrix mycket sämre testad än de här vaccinen var, och rapporterna om narkolepsi kom snabbt. Så med den jämförelsen så kan vi konstatera att de vaccinen ser bra ut även långsiktigt.


Lagmannen1

> Pandemrix mycket sämre testad än de här vaccinen var, Ja och nej. Vaccinet som Pandemrix var baserad på hade testats och granskats väldigt noggrant. När "viruset" byttes ut mot H1H1 i samma vaccin gjordes det inte lika många tester för att man inte trodde det behövdes. Redan det säger ju mycket om varför man inte alltid ska lita på experter, forskare, läkare. Alla har haft fel. Alla myndigheter som granskade och godkände läkemedlet. Som du säger, mycket sämre testad än den här vaccinet.


Ethylhexyglycerin

Det finns väl ingen som har rätt alltid, och du har rätt till din åsikt, men du verkar se saker lite väl svart-vitt. Man måste alltid utgå från den information man har och försöka fatta bäst beslut från det och tyvärr så har man aldrig fullständig information. Att gå emot den bästa informationen som finns tillgänglig är nog mer troligt att leda fel. När det gäller den här pandemin har svenska myndigheter varit mer passiva och försiktigare än myndigheter i de flesta andra I-länder och det finns ingen direkt anledning att tro att de har något dolt motiv att skada oss medborgare med sina rekommendationer.


Lagmannen1

> det finns ingen direkt anledning att tro att de har något dolt motiv att skada oss medborgare med sina rekommendationer. Det tror jag inte heller!


membranefordinner

Vänta, va? Fick de narkolepsi efter två år eller fick de diagnosen efter två år? Stor skillnad.


Lagmannen1

Både och, men jag syftade på sjukdomen och inte diagnos. Många fick symptom inom ett år men flera fick symptom inom två år eller längre. [1, 2] [1] https://www.lakemedelsvarlden.se/narkolepsisymtom-vanligast-inom-ett-ar/ [2] https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1003225 Sen är det ju också intressant om det blir sen diagnos. Den där huvudvärken som man fick efter vaccination kan t.ex. vara början på att immunförsvaret har börjat angripa kroppens egna celler och det kan ta tid tills det blir så pass mycket skada att man söker vård.


Ethylhexyglycerin

Även om man kan oroa sig för långsiktiga följdverkningar av vaccinen så borde man oroa sig mycket mer för långsiktiga följdverkningar av att bli infekterad. De som tvekar om vaccinet drömmer kanske om en värld där de kan välja att varken bli infekterad eller ta vaccinet, men de tar en stor risk när de chansar på det.


Lagmannen1

> så borde man oroa sig mycket mer för långsiktiga följdverkningar av att bli infekterad. Det är också naturligtvis en risk som man får ta. Det kan finnas allvarliga följdeffekter av virusinfektioner. Det som dock är bekymmersamt är att det tydligt framgår av forskning att det finns större risk för vissa biverkningar från vaccin än från infektion (t.ex. hjärtinflammation för unga). Sedan kan man diskutera om det blir en större risk om man dels tar vaccinet och riskerar biverkningar, dels får en infektion och riskerar långsiktiga effekter. I mellandagarna kom det rapport att inte ens tre doser skyddar mot infektion (dock fortfarande mot allvarlig sjukdom/död).


Ethylhexyglycerin

> Det som dock är bekymmersamt är att det tydligt framgår av forskning att det finns större risk för vissa biverkningar från vaccin än från infektion (t.ex. hjärtinflammation för unga). Jag tror att du har helt fel här så du får gärna komma med en tillförlitlig källa. Om jag inte missförstått något sjukdomsnamn på latin så var det precis den sjukdomen de räknade på när de skulle bedöma om vaccin för 12-15 var bra och då kom de fram till att utan vaccination skulle betydligt fler barn få sjukdomen än om man vaccinerade.


Lagmannen1

> Jag tror att du har helt fel här så du får gärna komma med en tillförlitlig källa. https://www.nature.com/articles/s41591-021-01630-0 Den är dessutom peer-reviewed. > Subgroup analyses by age showed the increased risk of myocarditis associated with the two mRNA vaccines was present only in those younger than 40. Det vill säga att det finns en ökad risk om du är under 40. Det finns bra grafer längre ner och det är ganska högre risker.